Säilytä kirjat, olet eliittiä

Tutkijat ovat jo pitkään puhuneet ”tekstinjälkeisestä ajasta” tai ”toisesta suullisen perinteen aikakaudesta”. 500 vuotta sitten alkaneen Gutenbergin painetun sanan aika on loppumassa. Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Laura Saarikoski kirjoitti viime viikolla vierailustaan Piilaaksossa. Viesti oli selkeä. Painettu sana häviää, tilalle tulevat kuvat ja ääni.

Edes yliopisto-opiskelijat eivät tutkijoiden mukaan enää jaksa lukea, vaan he haluavat luennot videoina, podcasteina ja Snapchat-pätkinä. Tulevaisuudessa ei ole enää laajasti lukeneita, vaan henkilöitä jotka käyttävät sujuvasti eri medioita sekaisin. Tai sitten osa ei lue ollenkaan, ja toiset senkin edestä.

Tällaista perinteistä tekstityöläistä lukemisen hiipuminen ja painetun sanan katoaminen ”hiukkasen” harmittaa. Toisaalta on meille kirjoittajille vielä jotain valoa tunnelin päähän, sillä tutkijoiden mukaan lukeminen ei ole kokonaan häviämässä. Siitä tulee exlusiivinen harrastus! Pienten piirien statussymboli. Tiedä sitten, pitäisikö tuosta riemuita vai ei.

Uutisia voi tuottaa ihmisille monessa muodossa, sehän on jo nähty, mutta kaunokirjallisuuden ystävää hieman jännittää, mitä käy mielikuvitukselle ja tarinoille, jos kaikki tarjoillaan meille valmiiksi. Eräs lukemisen suurista riemuista on maailma, joka syntyy oman pään sisälle vaikka joku muu onkin antanut sille raamit.

Mutta vinkki sinulle, joka haluat kuulua sivistyneistöön myös myöhemmin. Laita tämä lehti talteen, äläkä hävitä kirjahyllysi kirjoja. Olet tulevaisuudessa eliittiä.

Kirjoittaja on toimittaja.