Säilyttäkää kesämökit

Tuli vietettyä pääsiäispyhiä edeltävä viikko mökillä. Katsellen ja kuunnellen Räimänlahden kevättä, joutsenia ja sinivuokkoja ihaillen. Ja samalla tietysti kunnon mökkiläisen tavoin niska limassa raataen. Niin sanottujen runttatöiden lisäksi jokakeväinen pyhä toimitus on miesluolan eli liiterin järjestäminen. Rakkaiden työkalujen, naula- ja ruuvilaatikoiden sekä ”tuota saattaa vielä joskus tarvita”-osaston huolelliseen läpikäymiseen kuluu vaimoväen ihmettelystä huolimatta parikin päivää. Kyseinen projekti on miehelle uudelleen syntyminen talven jälkeen.

Monenlaista mökkeilyyn liittyvää ajatusta pyöri mielessä kevätaskareita suorittaessa. Kovin ovat todellisuuden kanssa ristiriitaisia lehdissä usein esitellyt kuvat ihmisten kesämökeiltä. Valkoiset sohvat ja tuolit hohtavat puhtaina, samoin valkoiset karvalankamatot. Eipä ole sellaisen sisustuksen keskelle aidolla mökkimiehellä tai -naisella rönttäkamppeissaan ja multaisissa saappaissaan astuminen. Sen verran röhnäistä hommaa on perinteinen mökkeily.

Mökkeilykulttuurissa meneillään oleva suuntaus on huolestuttavaa ja jopa surullista. Saneerattaessa edellisten sukupolvien suurin uhrauksin rakentamia mökkejä vapaa-ajan asunnoiksi kapenee henkinen välimatka mökin ja kaupunkiasunnon välillä olemattomiin. Kun tunnelmallisia ulkohuusseja korvataan sisävessoilla, ainutlaatuista sankaruutta huusin tyhjentämisestä ei voi enää kokea. Rituaalia muistuttava veden noutaminen lähteeltä jää juoksevan veden myötä menneisyyteen. Mökkirjaston nostalgisten romaanien lukeminen sadepäivinä vaihtuu typerien reality-sarjojen tuijotteluun television jättinäytöltä. Sopivasti luonnontilaista pihapiiriä raivataan ylimitoitettujen patioiden tai terassien tieltä. Jokaikinen pihapihlaja tai pihakoivu koetaan varjostavaksi tai roskaavaksi. Pahimmassa tapauksessa rannasta ei leijaile lempeän huumaavaa savun tuoksua, kun mökkisaunaan on asennettu älypuhelinsovelluksella päälle napsautettava sähkökiuas.

Säilytetään kesämökit kesämökkeinä, virkistävänä vaihteluna. Mukavaa on ilman mukavuuksiakin. Taloyhtiömme putkiremontti meidät ajaa neljäksi kuukaudeksi evakkoon. Asumaan mökillä tai m/s Vegassa. Ei hassumpi elämänmuutos.

Kirjoittaja on kuopiolainen radiotoimittaja, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.