Santtu Tiaisen mekaanikko on hänen oma tyttöystävänsä

Yhdeksän vuotta yhdessä olleet Santtu Tiainen ja Iina Laitinen riitelevät harvoin ja silloinkin yleensä motocrossista. Pariskunnalla on pian vuoden ikäinen tytär Ellen ja koira. Silloin kun he eivät ole harjoitusradalla, aika kuluu ulkoillen.

Santtu Tiaisen menestys on myös hänen tyttöystävänsä Iina Laitisen menestys, koska hän on Santun mekaanikko.

Siilinjärven Vesaa edustavalle Santtu Tiaiselle kuuluu hyvää. Nuori kuljettaja on palannut motocross-pyörän ohjaksiin pitkä tauon jälkeen ja otti MX1-luokan SM-osakilpailuvoiton Siilinjärvellä kesäkuun puolessa välissä. Mies sanoo, että kunto kasvaa koko ajan ja ajo kulkee aina vain paremmin.

– Kesällä on kisoja muun muassa Belgiassa. Tiukimpina aikoina on kolmet kisat viikossa ja välillä vain kahdet kuussa. Treenaan nyt ahkerasti.

Tyttöystävästä tuli mekaanikko

Viimeiset vuodet Santtu on asunut suurimmaksi osaksi Belgiassa mekaanikkotyttöystävänsä Iina Laitisen kanssa. Pariskunta on ollut yhdessä 9 vuotta ja heillä on noin vuoden ikäinen tytär Ellen. Pienen perheen arki pyörii täysin Santun motocross-harrastuksen ympärillä. Roolijako on selvä: Santtu ajaa ja Iina huoltaa ja laittaa pyörän kuntoon. Lasta kasvatetaan yhdessä.

– Silloin kun aloitin motocrossin isäni oli kisoissa mukana laittamassa pyörää. Kun lähdin Eurooppaan, isälläni ei työssäkäyvänä tietenkään ollut mahdollisuutta tulla mukaan. Niinpä Iinasta tuli lopulta mekaanikkoni.

–Kun tapasin Santun en tiennyt motocrossista mitään. Olen kuitenkin aina tykännyt erilaisista moottoriajoneuvoista sekä haasteista ja opin tekemällä. Ennen Santtu auttoi, mutta nyt en anna hänen koskeakaan pyörään. Tuskin osaisin muille laittaa pyörää kuin Santulle, Iina nauraa.

”Olisit ajanut kovempaa”

Seurustelun alkuaikoina motocrossin hurjat lähdöt ja korkeat hypyt hirvittivät Iinaa. Enää hän ei hätkähdä pienistä, vaikka Santtukin on loukkaantunut ajaessaan.

– Alussa olin sydän kurkussa. Nyt asennoidun eri tavalla kun olen nähnyt lajin läheltä.

– No niinpä! Hyvä kun joskus tulet kaikkesi antaneena takaisin varikolle niin yksi tokaisee, että olisit ajanut kovempaa, Santtu naureskelee vieressä.

Päiväunet pyörän pärinässä

Kumpikaan heistä ei ole niin sanottu hengailijaluonne vaan he nauttivat tekemisestä. Nykyisin mukana ”tekemässä” on myös Ellen, joka nukkuu sikeimmät päiväunensa crossipyörän pärinässä.

– Alkuun jännitti miten arki kisoissa ja harjoituksissa menee Ellenin kanssa, mutta hyvin kaikki on mennyt. Ja hän saa kasvaa molempien vanhempien kanssa kun on mukana, Iina pohtii.

Intohimo ja elämäntapa

Motocross on pariskunnalle intohimo ja elämäntapa jolle ei ole vaihtoehtoja. Vahva kilpailuvietti ajaa heitä eteenpäin. Erityisesti ulkomailla asuessa ja kilpaillessa on tärkeää, että kemia toimii.

– Onhan tämä ehkä vähän epätavallinen ratkaisu, mutta toimii meillä. Me olemme hyvä tiimi, Santtu sanoo.

– Santun menestys on myös minun menestys. Tätä tehdään yhdessä ja yhdessä nautitaan myös työn hedelmistä, Iina lisää.

 

Nilkasta luita poikki

Santtu Tiainen oli vuoden sivussa Belgian Lommelissa vuonna 2015 sattuneen loukkaantumisen vuoksi. Hän hyppäsi harjoituksissa kaatuneen pyörän päälle ja rytäkässä Santun molemmat ranteet murtuivat ja toisesta nilkasta meni luita poikki. Nilkka leikattiin kahteen kertaan Belgiassa.

– Nilkan paraneminen oli pitkä ja vaikea prosessi. Nilkka laitettiin kasaan usealla ruuvilla. Yritin ajaa neljän kuukauden jälkeen loukkaantumisesta, mutta ei siitä mitään tullut. Tulin Suomeen, missä selvisi, että nilkan luu sekä itse nilkka ovat väärässä asennossa. Jalan haavoissa oli myös tulehdus, jota piti hoitaa monta kuukautta. Ainoa vaihtoehto oli luuduttaa ylempi nivel, jotta jalalla edes pystyy edes kävelemään. On uskomatonta, että jalalla vielä ajetaan.