Satoa-villiruokafestari loppuviikosta

Telma Viiliäinen oli mummonsa Saara Markonsalon kanssa kahvilla torilla. He eivät ole osallistuneet Satoa-tapahtumiin, mutta tiesivät kyllä niistä. Kuva: Laura Ruuskanen

Vuonna 2018 Kuopiossa oli 173 anniskeluravintolaa.

Kuopion ravintolatarjonta on viime vuosina ollut kasvussa. Tämän todistaa Valviran tilasto, jonka mukaan Kuopiossa oli vuonna 2018 yhteensä 173 anniskeluravintolaa. Vuonna 2017 anniskeluravintoloiden määrä oli 169 kappaletta.
– Anniskeluravintoloiden kategoriaan kuuluu valtaosa paikkakunnan ravintoloista. Tilaston ulkopuolelle jää lähinnä pikaruokaravintoloita tai kahvilan tyyppisiä paikkoja, joissa ei ole alkoholin tarjoilua, MaRan viestinnän asiantuntija Marianne Kiviluoma kertoo.

Kuopiolaiset Saara Markonsalo ja hänen lapsenlapsensa Telma Viiliäinen olivat tiistaina kahvilla torilla. Heistä on hyvä asia, että Kuopiosta löytyy paljon ravintoloita.
– Minä tosin luotan ketjuihin, ja käyn eniten esimerkiksi Rossossa ja Pressossa, Markonsalo kertoo.
Telma taas tykkää myös etnisistä ravintoloista.
– Äidin kanssa käydään jonkun verran ravintoloissa ja minä tykkään myös ulkomaalaisesta ruuasta.

Satoa Goes Wild -villiruokafestivaali tarjoaa tänä viikonloppuna jälleen pienen kurkistuksen Kuopion ravintoloihin. Pohjoissavolainen villiruokafestivaali kokoaa keskusta-alueelta 10 ravintolaa festivaalireitiksi 14.–15.6.
Ravintolat ovat jälleen kehittäneet festivaalikävijöille uudet villiruokateemaiset menut. Mukana ovat ravintolat Isä Camillo, Musta Lammas, Bierstube, VS Ravintolat, Kummisetä, Kahvila Houkutus, Gastrobar B/P, Lapland Hotels Kuopion Galla Kitchen & Bar, Hygge Bro ja Kahvila Kaneli. Kaikista annoksista vähintään 50 prosenttia on paikallisia raaka-aineita. Tarjolla on muun muassa nokkospannukakkua, Pihasaunio-Eskimojäätelöä, villiyrttismoothieta ja horsmakeittoa.

Festivaalireitin muodostavat keskustan kivijalkaravintolat sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden pihapiireistä löytyvät pop-up ravintolat. Reitin varrella on myös runsaasti kaikille avointa, maksutonta ja monipuolista ohjelmasisältöä: tanssia, musiikkia ja taideinstallaatioita.

Festivaalin pääsylippuna toimiva festivaalipassi on voimassa molempina päivinä ja annokset voi nauttia vapaassa järjestyksessä. Festivaalipassilla pääsee käsiksi myös oheisohjelmaan. Tänä vuonna ohjelmassa on mukana muun muassa Tanssiteatteri Minimin tanssiesitys Kopteri, nälkäfolktrubaduuri Jukka Kervinen ja tietenkin festaripassilla voi tulla mukaan myös villiyrttityöpajaan.

  • Satoa Goes Wild 14.–15.6. ja Satoa Kuopio Food Festival 23.–24.8.