Saturnus tekee tähtitiedettä tutuksi

Juho Korhosta kiinnostavat avaruudessa tapahtuvat fysiikan ilmiöt, jotka ovat täysin erilaisia kuin maan pinnalla. Kuvat: Juuso Ikonen

Kuopiossa toimii aktiivinen tähtitieteen harrastajien seura, joka valottaa avaruuden saloja myös maallikoille.

Kuopion Huuhanmäellä on sunnuntai-iltana odottava tunnelma. Pieni joukko tähtitieteen harrastajia on kokoontunut jopa hivenen mystiselle tähtitornille aivan Kuopion keskustan kupeessa. Täällä 1960-luvulla rakennetussa tähtitornissa tähtitieteen harrastajien yhdistys Kuopion Saturnus järjestää upeita tähtinäytöksiään aina kuukauden ensimmäisen sunnuntain iltana.

Juho Korhonen on yksi yhdistyksen aktiiviharrastajia. Fysiikanopettajana työskentelevä Korhonen on ollut Saturnuksen toiminnassa mukana viitisen vuotta. Innostus tähtitiedettä kohtaan syttyi puolivahingossa valokuvaamisen kautta.
– Ostin uuden kameran ja huomasin, että kameran linssin läpi katsottuna tähtitaivaalla näkyy huomattavasti enemmän tähtiä, kuin paljaalla silmällä katsottuna. Siitä se ajatus sitten lähti, Korhonen muistelee.

Taivas on marraskuun ensimmäisen sunnuntain iltana valitettavan pilvinen. Syystalven ensimmäinen tähtinäytös on kerännyt tähtitornille kourallisen yhdistyksen aktiiviharrastajia ja muutaman uteliaan vieraan. Pilvipeitteen seasta löytyy rakonen, johon neljännesvuosisadan ikäinen kaukoputki suunnataan.
– Okulaarista näet nyt Capella-nimisen tähden. Kaukoputkenkin läpi katsottuna se on vain kirkas valopiste. Se on meitä varsin lähellä, vain reilun 40 valovuoden päässä, Juho Korhonen ohjeistaa aloittelijaa.

40 valovuotta. Lyhyt matka kenties äärettömässä avaruudessa, mutta yksinkertaisen savolaistoimittajan älynystyröille käsittämätön määre. Valon nopeus avaruudessa on nimittäin noin 300 000 kilometriä sekunnissa. Vuodessa valo kulkee noin 9 460 800 000 000 kilometriä – eli liki 9,50 biljoonaa kilometriä. Lienee siis parempi olla ajattelematta koko asiaa.

Kuopion Saturnuksella on jäseniä noin 50, heistä kymmenkunta harrastaa tähtiä aktiivisesti. Aktiiviset jäsenet saavat käyttöönsä myös avaimen tähtitornille, joka onkin useiden jäsenien mielestä paras mahdollinen jäsenetu.
Uudet jäsenet ovat saturnuslaisten suilla ”enemmän kuin tervetulleita” yhdistyksen toimintaan. Helpoin tapa päästä mukaan on osallistua yleisiin tähtinäytöksiin. Mikäli tähtiharrastusta haluaa aloitella kotikonstein, Juho Korhosen mukaan alkuun pääsee hyvin ihan tavallisilla kiikareilla ja tähtikartalla.

Kellon lähestyessä iltakahdeksaa pilvipeite rakoilee eteläisellä taivaalla. Kaukoputki suunnataankin oitis taivaanrannassa kellertävänä kimmeltävään puolikuuhun. Se on kaukoputken läpi katsottuna todella vaikuttavan näköinen. Silmällä voi selkeästi havaita kuun pinnan muodot, kraaterit ja meret. Korhonen kertoo kuun olevan miellyttävimpiä seurattavia taivaankappaleita.

Kuu on meitä avaruudellisesti ajatellen jo naurettavan lähellä – ainoastaan reilun 380 000 kilometrin päässä. Karkeasti laskettuna matka on sama, kuin 280 matkaa Hangosta Utsjoelle.
Pilvipeite painaa muutaman minuutin näytöksen jälkeen kuun jälleen näkymättömiin. Vaikka pilvisyys rokottikin näkymää taivaalle, maallikkokin sai pienen maistiaisen kaukaisista taivaankappaleista. Toivoa sopii, että aktiiviset harrastajat ja uteliaat vieraat saisivatkin nauttia mahdollisimman pilvettömistä illoista tähtien äärellä.

Tällaisen näkymän kuusta saa tähtiharrastajien hankkimalla kaukoputkella.

Kommentti: Innostava taivas

Juuso Ikonen

Marraskuun kolmannen päivän ilta oli mieleenpainuva. Olen pienestä pitäen tihrustanut tähtitaivasta ja yrittänyt ymmärtää sen ilmiöitä, mutta vasta näin yli kolmekymppisenä sain itseni raahattua tähtitornille. Pienenä poikana jännitin maaseudun pimeydessä Hale-Bopp -komeettaa, mutta aikuisiällä taivaan silmäily on jäänyt harmillisen vähälle.
Meille kuopiolaisille tarjotaan upea mahdollisuus avaruuden seuraamiseen jokakuisissa tähtinäytöksissä. Ensikertalainen vastaanotettiin ystävällisesti ja lämpimästi ja jäsenten tietotaito tähtitieteestä oli vaikuttavaa. Nämä näytökset kannattaa itse kokea!
Lisätietoa yhdistyksen toiminnasta löytyy Kuopion Saturnuksen Facebook-sivuilta.