Savilahti on Kuopion kasvun kärkihanke – silti moni ei ole kuullutkaan koko asiasta

Tuhannet ihmiset vierailivat Iloa & valoa Savilahdessa -tapahtumassa.

Savilahti on lähivuosina kokemassa massiivisen uudistuksen. Lauantain Iloa & valoa Savilahdessa -tapahtumassa yllättävän moni ei ollut kuullutkaan koko jättihankkeesta.

Savilahdessa oli koko lauantaipäivän ja illan aikana tapahtumaa kaikenikäisille. Toista kertaa järjestettävässä Iloa & valoa Savilahdessa -tapahtumassa esiteltiin muun muassa Savilahden toimijoita, kuten yliopiston tutkimuksia. Ympäri Savilahtea oli päivän aikana niin musiikki- kuin tanssiesityksiä, toiminnallisia pisteitä ja ulkoilmaelokuva. Tuhannet ihmiset vierailivat paikan päällä osallistumassa ohjelmiin ja tapaamassa toisiaan.

Tapahtuman yksi tavoite on esitellä kaupungin Savilahti-projektia, joka on lähivuosien Kuopion kasvun kärkihanke. Alueella on käynnistymässä mittava rakennusprojekti, jonka valmistuttua Savilahteen tulee tuhansia uusia asukkaita, työpaikkoja ja opiskelijoita.
Kaupungin jättihankkeesta on kerrottu mediassa vuosien ajan. Yllättävää oli, että lauantaina Viikkosavon haastattelemista ihmisistä monet eivät olleet kuulleetkaan koko hankkeesta.
– Ai tämä koko alueko rakennetaan uusiksi? En ole kuullutkaan, paikalla vieraillut Jaana Ruuskanen kummasteli.
Jaanan kaltaisia kommentteja tuli monesta muustakin suusta.

Savilahden alueen uudistussuunnitelmista kuulivat ensimmäistä kertaa myös kroatialainen Leda, saksalaiset Elisabeth ja Marta, espanjalainen Estela ja puolalainen Klaudia. He tosin ovat olleet Kuopiossa vasta vähän aikaa. Klaudia on parhaillaan harjoittelussa ANTI-festivalin organisaatiossa. Muut naiset ovat yliopiston vaihto-opiskelijoita.
– Emme ole kuulleetkaan, että tälle alueelle aiotaan rakentaa uutta. Toivottavasti alueelle jää tulevaisuudessakin paljon luontoa, naiset sanovat.

Lauantana Savilahteen oli saapunut myös Kemppaisen perhe; isä Timo, äiti Heli ja lapset Johannes ja Kukka-Maaria. Perhe oli ruokailemassa ulos tuoduilla pöydillä.
– Ajateltiin, että tämä on tälle päivälle mukava retkikohde, Heli Kemppainen sanoo.
Perhe on seurannut mediasta Savilahden muutossuunnitelmia. Helissä suunnitelmat herättävät ristiriitaisia mietteitä.
– Toisaalta on hyvä, että kampukset ovat lähekkäin ja opiskelijat pääsevät lähelle toisiaan ja koulupaikkoja. Toivon, ettei Savilahtea kuitenkaan rakennettaisi liian tiiviiksi ja korkeaksi. Muutoin luonto ja mukava ympäristö voi kärsiä.

Kaupungin Savilahti-projektissa työskentelevä Retu Ylinen kuunteli Kemppaisten kommentteja huolella.
– Ihmisten kommentit Savilahden alueen kehittämisestä ovat meille tosi arvokkaita, hän sanoo.
Moni tapahtumassa vieraillut pohti, miten tiiviiksi Savilahti lopulta aiotaan rakentaa. Ylinen kertoo, että tavoitteena on jättää Savilahdessa ranta-alueet yhteiseen käyttöön. Alueelle on tarkoitus rakentaa puistoja ja jättää myös luonnontilaista aluetta.
– Tähän asti Savilahti on ollut 8–16 -aluetta. Eli täällä ollaan yleensä vain päiväsaikaan, silloin kun yliopistolla on väkeä. Jatkossa alueesta haluttaisiin tehdä 24/7-alue. Eli että alueella olisi väkeä muulloinkin kuin virka-aikaan.

Retu työskentelee Savilahden smarteimmat ratkaisut -hankkeen projektipäällikkönä. Projektissa etsitään alueelle uusia innovatiivisia ratkaisuja, joilla edistetään vähähiilisyyttä ja resurssiviisautta.
– Kehitämme muun muassa uusia tietoliikenneyhteyksiä ja uudenlaista pysäköintiä. Selvitämme esimerkiksi, miten automaattiset robottibussit voisivat toimia Savilahdessa.

Savilahti-projekti

  • Savilahdessa on nykyään 9000 opiskelijaa. Jatkossa alueelle tulossa vielä 6000–7000 opiskelijaa lisää.
  • Nykyään alueella on noin 10 000 työpaikkaa. Tulevaisuudessa työpaikkoja olisi noin 5000–7000 lisää.
  • Nykyään Savilahdessa on vain noin 30 asukasta. Tulevaisuudessa asukkaita on tarkoitus olla noin 7000–8000.
  • Lähde: Savilahti.com