Savon Yrittäjät ja kirkko järjestävät Kuopiossa paneelikeskustelusarjan

Savon Yrittäjien toimtiusjohtaja Paula Aikio-Tallgren sanoo, että Savon Sissit -toiminta jatkuu lokakuun loppuun. Arkistokuva: Juha Poutanen

Uudessa paneelikeskustelussa etsitään uusia ratkaisuja kovan koronakevään koettelemille yrittäjille.

Kulunut vuosi on ollut tuhansille yrittäjille todennäköisesti lähihistorian haastavin.
Savon Yrittäjissä kevään koronakriisiin reagoitiin nopeasti. Järjestö avasi heti poikkeusolojen alussa maaliskuun puolivälissä Savon Sissit -puhelinpalvelun, jossa annetaan maksutta neuvoa, tukea ja ohjausta koronakriisistä kärsiville yrittäjille.
Puhelinpalvelua pyörittämään ilmoittautui vapaaehtoistyönä kuusi kokenutta savolaista rahoitus-, yritysneuvonta-, ja lakipalvelun konkaria.
– Puhelinpalveluun pystyy soittamaan matalalla kynnyksellä kuka tahansa yrittäjä, joka kaipaa neuvoja esimerkiksi rahoituksen järjestelyyn tai tukihakemusten tekemiseen. Psykologista tukea tarvitsevia ohjasimme puolestaan soittamaan Kuopion Kriisikeskukselle, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren kertoo.
Savon Sissit -toiminta jatkuu lokakuun loppuun saakka EU-rahoitteisena Helpdesk-hankkeena.

Aikio-Tallgren muistuttaa, että yrittäjille on poikkeusoloissa tarjolla monia uusia avustuksia. Tukirahaa voi hakea muun muassa Ely-keskuksen ja Business Finlandin kautta.
Kunnat myöntävät puolestaan avustusta yksinyrittäjille toiminnan vakauttamiseen.

Aikio-Tallgren uskoo, että kesän rauhallisempi koronatilanne ja kotimaanmatkailun lisääntyminen ovat tuoneet monelle yrittäjälle psykologista helpotusta rankan poikkeuskevään jälkeen. Hän silti uskoo, että epävarma tilanne tulee jatkumaan vielä pitkän aikaa.
– En puhuisi enää koronakeväästä, vaan koronavuodesta. Se vaatii yrittäjiltä ja myös meiltä yrittäjäjärjestöltä epävarmuuden sietokykyä ja henkistä valmistautumista.
Savon Yrittäjien järjestämistä koulutuksista iso osa on siirtyi jo keväällä verkkoon.
– Syksyllä toimintaa järjestetään hybridimallilla, eli tilanteen salliessa osan tapahtumista ja koulutuksista järjestämme livenä ja osan verkossa.

Savon Yrittäjien seuraava, kaikille avoin tapahtuma järjestetään tiistaina 4.8. kello 12–13. Tapahtuman paikka on poikkeuksellinen: Kuopion tuomiokirkko.
Kyseessä on Savon Yrittäjien ja Kuopion hiippakunnan uusi yhteistyö, jonka tiimoilta järjestetään syksyn mittaa kolme paneelikeskustelua. Tilaisuuksissa etsitään uusia ratkaisuja kovan koronakevään koettelemille yrittäjille.
Ensimmäisessä tilaisuudessa keskustelijoina ovat piispa Jari Jolkkonen, kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen, yrittäjät Pauliina Haimivaara ja Hannu Raatikainen sekä Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Tilaisuuden moderaattorina toimii Savon Sanomien päätoimittaja Seppo Rönkkö. Tilaisuus livestreamataan ja taltioidaan.
– Kyseessä ei ole uskonnollinen tilaisuus. Eikä siinä jumiuduta keskustelemaan vain koronasta, vaan siitä, miten yrittäjät ylipäätään selviävät.