Selväpäisenä unen voimin

nneksi nykyään ei ole enää hienoa kehuskella vähäisellä unen määrällä, vaikka Yhdysvalloissa urallaan menestyvät ihmiset, presidenttiä myöten, saattavat vieläkin kehuskella lyhyillä unillaan. Toki me ihmiset olemme monessa asiassa hyvin erilaisia, ja joillekin lyhytunisille superihmisille saattaa todellakin riittää neljän tunnin yöunet, mutta meille tavallisille ihmisille riittävän pitkä yöuni luo pohjan hyvinvoinnille.
Minä kuulun ilmeisesti johonkin pitkäunisten heimoon, koska tarvitsen peräti 9 tunnin yöunet. En tiedä johtuuko unen tarve siitä, että touhuan sähäkästi päivän vai toisin päin. Liian vähillä unilla liikkeellelähtöä voisin verrata krapulan tunteeseen. Minun elämäni on täynnä tapahtumia, luottamustehtäviä, ja kaupallakin riittää haipakkaa kuutena päivänä viikossa. Ja sinä seitsemäntenäkin päivänä katson vähintäänkin sähköpostit ja myyntitilastot. En kuitenkaan koe stressaantuvani tehtävien paljoudesta, koska koen lähes kaikki tehtäväni kovin mielekkäinä ja koska nukun hyvin.
Unella on fyysisen palautumisen ja akkujen lataamisen lisäksi monta muuta tehtävää. Nukkuminen parantaa ylläpitämällä vastustuskykyä ja jopa torjumalla sairauksia. Ihmisen mielelle riittävä uni on myös tärkeää, koska tutkimukset osoittavat unen auttavan mm. tunteiden käsittelemisessä. Univelkaisen ihmisen empatiakyky heikkenee, joten ympärillä olevien ihmisten tunnetiloja voi olla vaikeaa tulkita. Vielä pahempi riski ovat autoa väsyksissä autoa ajavat, joten poliisi puuttuukin keskimäärin kerran päivässä väsyneenä ajamiseen eli rapsauttaa sakot. Vaikka useimmiten vasta sitten, kun ajaja on suistunut ulos tieltä. Eli aivan kun rattijuoppo, on väsynytkin kuski vaaraksi liikenteelle.
Olen myös töistäni innostumisen lisäksi kuuhullu, ja tämä hulluus tuntuu vain voimistuvan iän myötä. Nukun todella huonosti useina öinä aina ennen täysikuuta riippumatta siitä tiedänkö kuun täyttyvän tai en. Tälläkin viikolla torstaita ja kuun täyttymistä odotellen käyn ylikierroksilla, muisti pätkii ja pinna on kireällä. Helpottaa tietää tämän olevan ohimenevää ja kuun täytyttyä nukkua posottelen todella pitkiä unia. Saa nähdä, nukahdanko kesken KuopioRockin.

Kirjoittaja on Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja.