Seniorit eivät halua lammesta liian modernia

Toivo Turusen, Leena Suvannon ja Jouko Suvannon mielestä Sammakkolammen saneerauksessa riittäisi puistotien korotus, rantojen raivaus ja lammen puhdistus. Kuva: Ismo Vornanen

Sammakkolammelle on tulossa hulppea saneeraus vuosille 2020–2021. Puijonlaakson arvo nousee.

Puijonlaakson Sammakkolammelle on suunnitteilla 1,7 miljoonan euron saneeraushanke vuosille 2020–2021. Alueen yleissuunnitelma oli nähtävillä 16.10. asti valtuustotalon aulassa. Sammakkolammen suunnittelu on tähdännyt siihen, että lammen ympäristöstä tulee tärkeä kohtaamis- ja vapaa-ajanviettopaikka alueen asukkaille. Lammen ympäristöön on suunnitteilla muun muassa uusi valaistus, lasten leikkipaikka, koirapuisto ja elämyslaituri.

Puijonlaaksossa kauan asuneet seniorit ottivat yhteyttä Viikkosavoon. He tunsivat päällisin puolin suunnitelman, mutta kokivat, että suunnitelma on säästöjen aikakaudella liian moderni ja uhkaa lammen luonnonmukaisuutta. Puijonlaakson liikekeskuksen pihaan kokoontuneet eläkeläiset kertovat omasta karsitusta versiostaan. Kaupungin kuulemistilaisuuksissa he eivät ole käyneet. Pääasiallisena puhemiehenä toiminut Jouko Suvanto on asunut Puijonlaaksossa vuodesta 1959 lähtien.
– Ymmärtääkseni saneerauksessa on väärä järjestys. Ensi kesänä pitäisi puhdistaa itse lampi ja raivata sitten rannat. Jos lammen pohjatöitä ei ole tehty kunnolla, miten he aikovat rakentaa mutaiseen pohjaan paalujen varaan laitureita? Eikä luonnonkauniiseen lampeen mitään laitureita lammelle edes kaivata, paaluttaa Suvanto.

Tärkeintä eläkeläisryhmän mielestä on saada lampi kunnolla näkyviin. Pöheiköt pitää hävittää, mutta isot puut pitää jättää näkyviin. Kaupungin suunnitelmaa eläkeläisjengi olisi valmis karsimaan ja perustelevat ehdotustaan säästönäkökulmalla.
– Hanke kuulemma maksaa liki kaksi miljoonaa euroa. Jos lampi jäisi enemmän luonnonvaraiseksi, syntyisi säästöjä talousvaikeuksissa kamppailevalla kaupungille. Kuulin eräältä urakoitsijalta epäilyksen, että kustannusarvio tulisi vielä nousemaan.

Lammen raivauksen lisäksi eläkeläisaktivistit haluaisivat lampea kiertävälle tielle kovan pinnan ja tietä pitäisi nostaa reilusti lammen pinnan yläpuolelle. Istumapenkkejä pitäisi järjestää riittävästi. Turvallisuutta lisäisivät pelastusvene ja pelastusrenkaat.
– Tiestä tulee keväisin ja syksyisin liejuinen ja pehmeä. Miten siinä voivat ikäihmiset liikkua rollaattoreilla ja pyörätuoleilla? Sellaiset maisemavalot olisivat paikallaan, jotka korostaisivat pimeällä luonnon omia värejä. Ne pitäisi nostaa niin korkealle, etteivät kakarat pääse valoja särkemään.

Kaupungin suunnitteluhortonomi Sirpa Nieminen kertoo, että kaupunki on esitellyt Sammakkolammen suunnitelmia asukasilloissa ja kuulemistilaisuuksissa vuodesta 2012 lähtien.
– Vuonna 2018 asukkaille järjestettiin kirjallinen kysely ja tämän vuoden alussa pidettiin työpajatilaisuus. Uusi yleissuunnitelma esiteltiin viimeksi 8.10. Puijonlaakson kirjastossa. Kirjastossa asukkaat oikein taputtivat suunnitelmalle, kertoo Nieminen.

Kuopiossa on useita kaupunkia kaunistavia lampia. Kaupungin puistot ovat yksi vastaus ihmisten yksinäisyyden hoitoon.
– Nykyisin kerrostalojen huoneistot ovat entistä pienempiä. Kaiken ikäiset ihmiset tapaavat toisiaan ulkona julkisessa ympäristössä.
Niemisen mukaan ensi vuonna alkavassa Sammakkolammen saneerauksessa on otettu huomioon lammen luonnonmukaisuus ja rakentamisen tasapaino.
Hän sanoo, että Sammakkolampi ei tule olemaan kopio Valkeisenlammen tai Hapelähteen puistoista.
– Puistosta tulee esteetön. Talveksi lammen ympärille tulee kunnostettava latu, joka on niin ikääntyneiden kuin päiväkoti- että alakouluikäisten käytössä.
Sammakkolammen jälkeen kaupungin suunnittelulistalla on Litmasen lampi.

 

Sammakkolammen saneeraus

  • Puistossa uudistuu alueen keskusleikki- ja uimapaikka. Sammakkolampea kiertää jatkossa n. kilometrin mittainen puistokäytävä levähdyspaikkoineen.
  • Rantapuustoa ja -pensaistoa raivataan ja harvennetaan.
  • Länsireunan käytävä siirretään kauemmaksi lammen rannasta. Näin nurmialue laajenee piknik-käyttöön.
  • Lammen rannalle tulee pienpeli- ja ulkokuntoilupaikka.
  • Uimarannalle sijoitetaan rantalentopallokenttä ja ulkogrilli. Puiston nykyiselle leikkipaikalle sijoitetaan koira-aitaus.
  • Alueen valaistus uudistetaan led-valaistukseksi. Erikoisvaloa tulee laituriväylälle ja alppiruusualueelle.

Kommentti: Voi suunnittelijaparat!

Kaupunki järjestää asukkaille epätoivoisesti kuulemistilaisuuksia kaupunkikuvaa muuttavissa hankkeissa. Pitkälle viety demokratia johtaa aina mielipiteisiin ja vastamielipiteisiin. Harva perehtyy suunnitelmiin kunnolla. Silti ihmiset esittävät vahvoja näkemyksiä kokemustiedon perusteella. Kaupunki perustaa suunnitelmansa strategioihin, lausuntoihin, monen hallintoportaan päätöksiin ja kaupungin kokonaisetuun.
Sammakkolampi-casessa osa asukaista taputtaa, kun ränsistynyt Puijonlaakson keskusta uusiutuu. Toiset pitävät hulppeaa rakentamista suunnittelijoiden kunnianhimona ja turhana kulueränä. Hyvä, että asukkaiden ajatuksia otetaan huomioon, mutta riittävä tieto ja vastuu kaupungin kehittämisestä on valmistelulla ja kuntalaisia edustavilla poliitikoilla.

Kirjoittanut: Ismo Vornanen