Siivousmiehen mielenrauha

Muutamia vuosia sitten iltapäivälehdissä hehkutettiin tutkimusta, jossa väitettiin siivoavien miesten saavan muihin miehiin verrattuna useammin seksiä. Meillä siivoan minä, mutta ensisijainen syy on aivan toinen. Miehen mielenrauhan korkeimman asteen tavoittelu.

Perinteisistä sukupuolirooleista ja sohvilla makailevien miesten syyllistämisestä johtuen päähäni on päässyt syntymään syvää ahdistusta aiheuttava mielikuva. Imurin tai luutturätin kanssa heiluvalla kotihengettärellä on kasvoillaan surumielinen, kohtaloonsa alistuneen ihmisen ajatuksista kertova ilme. Tätäkö se olikin? Tätäkö minä oikeasti elämältä halusin? Eikö elämällä ollutkaan muuta tarjottavaa kuin loputonta siivoamista ja toisten jälkien korjailua? Katkerat juonteet ilmestyvät naisparan kasvoille viimeistään siinä vaiheessa, kun viikkosiivous on edennyt kylpyhuoneeseen. Vessarenkaalta ja vessanpytyn ympäriltä on jynssättävä armaan aviomiehen kusiroiskeita.

Kun siivoava vaimo on ilmeiltään valovuosien päässä iloisesta ja tarmokkaasta perheenemännästä, lähtee miehen mielikuvitus herkästi laukkaamaan saaden lopulta suunnattomia mittasuhteita. Huoli kalvaa mieltä. Onko se ottamassa eroa? Onko sillä joku toinen? Onko se kyllästynyt minuun? Huolestuneisuus voi myös kääntyä hermostuneisuudeksi. Mikä perkele sitä taas vaivaa? Mitä minä olen tehnyt väärin? Kaikkeni olen yrittänyt, eikö mikään riitä? Pahimmassa tapauksessa siivouspäivä päättyy riitelyyn.

Heti yhteisen elämämme alussa tein vaimolleni selväksi kodin siivoamisen olevan minun etuoikeuteni, jota tulisin varjelemaan mustasukkaisesti. Tasa-arvoa ja demokratiaa vaalivassa suhteessamme vallitseekin reipas miehinen siivousdiktatuuri. Psykologivaimo on osoittanut omaavansa psykologista silmää ja hallitsevansa parisuhdeterapian, kun ei ole edes yrittänyt tarttua pölynimuriin. Tosin joskus on esiintynyt pientä kapinointia. Esimerkiksi silloin, kun vaimon käännettyä hetkiseksi selkänsä ylitehokas siivoojamies on jo nostanut keittiön pöydällä tarkoituksella lämpiämässä olleet vaimon leivontatarpeet takaisin jääkaappiin.

Ryhtykää siivoamaan, miehet. Se kannattaa. Saatte mielenrauhan ja ehkä muutakin.

Kirjoittaja on kuopiolainen radiotoimittaja, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.