Sivistyneen pinnan alla piilee jopa veemäisyyttä

Jos KuPS voittaa huomenna RoPSin, Jani Honkavaara on lähellä ensimmäistä Veikkausliigamitaliaan.

Millainen mies kuoriutuu KuPSin Jani Honkavaaran tyynen näköisestä persoonasta?

KuPSin valmentaja Jani ”Honsu” Honkavaara on ammattikuntansa marginaalityyppi. KuPSin pelaajat sanovat häntä sivistyneeksi, HIFKin pojat kaveriporukan vetäjäksi. Viikkosavo selvitteli, millainen mies jättää KuPSin vuoksi äidinkielen lehtorin virkansa, pääkaupungin ja perheensä toiselle paikkakunnalle.

HONSU hiippailee liigapeleissä kentän reunalla tyynesti kuin olisi katselemassa sunnuntai-iltana näyteikkunoita. Honkavaara ei esiinny näyttävästi ja kiroile niin kuin monet äijävalmentajat. Honsulla on selitys hillitylle käytökselle. Pelaajien täytyy tajuta puheen sävyt. Rauhallinen valmentaja osaa tehdä johtopäätöksiä. Tosin tavan vuoksi Honsukin saattaa väittää lehdistötilaisuudessa, että hänen tunteensa kulkevat vuoristorataa.
– Jos valmentaja rähjää päivästä toiseen, miten pelaajat voivat tietää, milloin hän on tosissaan. Kontrollin menettävä valmentaja antaa pelaajille viestin, että hekin voivat menettää itsehillinnän kentällä, psykologisoi Honkavaara.

JOTAIN KuPSin päävalmentajasta kertoo se, että hän juo haastattelun aikana mieluummin vihreää teetä kuin ison kupin mustaa kahvia. Honkavaara ei ole kuitenkaan hipistelevä kulttuurihiirikään. Laudaturin ylioppilaassa on rutkasti hiljaista kunnianhimoa.
Opiskeluaikoina Joensuussa hän oli paikallisen jalkapalloseuran, Jipon kapteeni. Jipon silloinen joukkueenjohtaja, Kuopiossa asuva Ilpo Antikainen muistelee, että Honsu oli pelaajana tappioita inhoava johtajatyyppi.
– Kyllä Honsun naamasta näki, mitä hän ajatteli vaihtopenkkikomennuksesta. Pelimatkoilla hän vetäytyi omiin oloihinsa ja luki jotain runo- tai tenttikirjaansa, kun muut hakkasivat korttia, muistelee Antikainen.

HONSUN miellyttävässä olemuksessa on ripaus varauksellisuutta. Vie aikansa ennen kuin Honsu laskee oikeasti ketään lähelle. Honsu ei ollut pelaajana mikään suuri stara, mutta hän teki kaiken äärirajoillaan. Voittamisen tahto meni joskus överiksi.
– Pelaajana en pitänyt lainkaan palauttavista harjoituksista. Olisin halunnut vetää aina täysillä. Kerran Seinäjoen aikainen pelikaveri sanoi saunassa, että olen tosi veemäinen kentällä.

KUPSIN ammattimaisessa organisaatiossa Honkavaarasta on tullut astetta etäisempi managerityyppi kuin aiemmin HIFKissa. Ilmapiiriasiat hän ottaa kuitenkin edelleen huomioon.
HIFKin pelaajat kertovat, että Honkavaara oli yksi jätkistä, joka pyöri paljon pelaajien kanssa ja oli läheinen HIFKin faneille.
– Olihan se päivätyö HIFKissa erilaista kuin KuPSissa. Mutta kyllä sielläkin pelaajat tiesivät, milloin on aika nauraa ja milloin mennään täysillä.

KUPS on monikulttuurinen yhteisö. Pelaajat arvostavat sitä, että Honsu pystyy puhumaan muustakin kuin jalkapallosta ja ymmärtää joukkueen originelleja taiteilijatyyppejä.
– Meni pitkään ennen kuin ymmärsin, miksi nigerialaiset pelaajat vetävät housujen taskut nurin. Se on kuulemma hyödyllinen merkki Lagosin kujilla. Näkyvät taskut osoittavat, ettei henkilöllä ole mitään varastettavaa.

KuPS­–RoPS Keskuskentällä to 12.10. klo 18.30.