Söpöstely-päivä

Ystävänpäivä on kämmenellä. Moni luulee, että päivä on amerikkalaisten keksimä hulapulajuhla. Jo muinaiset roomalaiset viettivät Valentinen päivää. Meille hullutus rantautui 80-luvulla. Teinitytöille juhla on omistettu söpöstelyyn.

Sama söpöstely oli Englannissa jo 1500-luvulla. Ensimmäinen vastaan tuleva oli juuri se oikea sydämen valittu. Jos vielä ystävänpäivänä halkaisi omenan ja laski siemenet, tyttö tiesi kuinka monta tenavaa on luvassa.

Ystävänpäivä on miehille kiusallinen festivaali. Yksi ystäväni purki sydäntään. Kivitalonkokoinen raavas köriläs haluaisi lähettää ystävilleen onnittelukortteja, jotka ovat täynnä punaisia sydämiä. Heppu ei uskalla sitä tehdä, koska ryökäle pelkää leimaantuvansa homoksi.

Tunnetusti äijillä ei ole ystäviä vaan kavereita. Hempeitä tunteita ei ole syytä näyttää paitsi kännissä ja joukkueurheilussa. Etelänmaissa esimerkiksi jalkapallo on intohimoista. Sanotaankin: fudis ei ole uskonto, se on koko elämä.

Nuorena oli sanaton ohje, sinulla sai olla vain yksi paras ystävä. Ystävällä ja parhaalla kaverilla on pieni ero. Kaveri sanoo, että näytän David Beckhamilta, paras ystävä kehottaa katsomaan peiliin ennen kuin menen ulos. Tai paras ystävä luo minuun merkitsevän katseen ja syö ruokani, koska se on omaksi parhaakseni.

Suomalaisen miehen ystävyys on vähäeleisen eleganttia. Jos toiselta juntturalta kysyy mitä kuuluu, saa lyhyen vastauksen: ”Mitäpä tässä, Ritari Ässä.” Silloin tietää että kaikki on hyvin. Kahdelta ranskalaiselta snobilta menee saman tietomäärän jauhamiseen useita tunteja.

Olen aina ihaillut poliitikkojen tapaa ilmaista ystävyyttä. Kansanedustaja Anna Kontula sanoi A-studiossa: ”On myös edustajia, jotka selvästi tulevat niin metsästä, että he eivät ole huomanneet, että elämme 2000-lukua ja sellainen käytös, joka ennen oli ok, ei sitä enää ole.”

Varsinaista herkkua oli Merja Kyllösen ja Timo Soinin sanailu. Soini oli kutsunut Kyllöstä kiviterapiakommunistiksi ja Kyllönen on sitä mieltä, että Soini olisi kuuman tantraseksin tarpeessa. Tosi söpöilyä huippupoliitikoilta.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli. Lähetä palautetta: kolumnit@viikkosavo.fi