Spede Pasasesta kertovan näytelmän ensi-ilta Kuopiossa – katso kuvat harjoituksista

Näytelmässä nähdään sekä vanha että nuori Pertti. Pääosat esittävät Lauri Qvick ja Jouko Partanen.

Tänään torstaina Rauhalahden teatteriareenalla saa ensi-iltansa Pertti ”Spede” Pasasen elämästä kertova musiikkinäytelmä Pertti. Ohjaaja Ismo Apell kertoo, että näytelmä sai alkunsa puolitoista vuotta sitten, kun hän alkoi luotsata uutta Rauhalahti Teatteria.
– Kahvipöydässä siinä sitten mietittiin, mikä se ensimmäinen juttu olisi teatterilla. Silloin se sana tuli: Spede, Apell kertoo.

NÄYTELMÄÄ ollut tekemässä noin 30 ihmistä, joista lavalla nähdään 13. Pääosissa nuorena Perttinä on Lauri Qvick sekä vanhana Perttinä Jouko Partanen. Näytelmän dramatisoi Antti Heikkinen ja näytelmässä on pitäydytty Jukka Virtasen musiikissa.
Speden sisko Virpi Torri on ollut projektissa mukana alusta asti. Apell oli vieraillut Torrin luona Helsingissä, ja hänelle alkoi paljastua täysin uusia puolia Pertistä.
– Kaikkihan tietävät Speden, mutta harva tunsi Pertin, Apell sanoo.

VIIKKOA ennen kuolemaansa Pertti oli ollut Tahkolla ja ajanut siellä golf-autolla. Kyseinen auto on mukana myös näytelmässä. Näytelmä alkaa sillä, kun Pertti on Tahkolla ja meinaa kuolla. Noutaja tulee häntä hakemaan ja Pertti alkaa käydä omaa elämäänsä läpi.
– Pertillä oli ennen kuolemaansa neljä infarktia, mutta hän väitti sen olevan vain närästystä. Hän kielsi kaikilta oman heikon kuntonsa, Apell sanoo.

NÄYTELMÄSSÄ Pertti kertoo itse oman elämänkertansa ja käy läpi elämänsä kipupisteitä. Näytelmässä nähdään myös kohtauksia, mistä Pertti oli kirjoittanut sketsejä.
Apellin mukaan Pertti-näytelmä on ollut vaikeimpia näytelmiä, mitä hän on koskaan tehnyt, sillä kyseessä on ihminen, jonka hän on itse tavannut. Läheisiä Pasanen ja Apell eivät olleet koskaan, mutta olivat kuitenkin tehneet töitä yhdessä.
– Todella suuri työmäärä tässä on ollut. Tämä näytelmä on luotu aivan tyhjästä. Haasteena on ollut myös tyylilaji, sillä mitään tällaista en ole koskaan tehnyt, Apell toteaa.
Apell luonnehtii näytelmän olevan viihteellinen pätkä, johon on tehty rohkea ja ammatillisesti kunnianhimoinen ratkaisu.

Pertti-näytelmän ensi-ilta Rauhalahden teatteriareenalla to 5.7.

 

Pertti -näytelmän näyttelijäkaarti. Lavalla nähdään yhteensä 13 ihmistä.

Näytelmässä on mukana auto, jolla Spede Pasanen on oikeassa elämässään ajanut.

Spede (Jouko Partanen) sekä noutaja (Jamppa Kääriäinen) köröttelivät golfautolla näytelmän harjoituksissa.

Näytelmän ohjaaja Ismo Apell sekä dramatisoija Antti Heikkinen.