Strategian merkityksestä

Lienette kuulleet vanhan sananlaskun kuuseen kurkottamisesta ja katajaan kapsahtamisesta? Tulee suomalaiselle tunne, ettei toinna havitella liian suuria, jottei kävisi huonosti. Mutta vanha kansa oli tässäkin asiassa viisaampi, ja sananlasku jatkuukin näin: ”Joka katajaan kurkottaa, se varpuun kapsahataa. Joka varpuun kurkottaa, se sammaleelle möksähtää. Ja se, joka sammaleelle möksähtää, sietääkin kuolla!”

Kannattaisi kurkotella kuuseen, niin voisi päätyä edes katajaan.

Yrityselämässä strategiassa on sanottu olevan kyse jopa elämästä ja kuolemasta. Yritys, jolla on hyvä strategia ja sen hyvä toteutus, voittaa pelin. Se, jolla strategia tai sen toteutus on hukassa, menee konkurssiin. Myös omassa henkilökohtaisessa elämässä olisi joskus hyvä miettiä oman elämän tavoitteita ja itselle tärkeitä asioita, ja järjestää päivät niin, jotta niille tärkeille asioille jää tilaa.

Strategian työstämiseen on useita eri malleja, eikä ole väliä minkä niistä valitsee, kunhan sen tekee jollain hyväksi todetulla tavalla, ja kenties jonkun ulkopuolisen sparraamana. Tähän panostus tulee taatusti takaisin. Tärkeintä strategiassa on kirkastaa se, miten erotumme kilpailijoista, eli millä keinolla pärjäämme markkinoilla. Tavoitteet ja strategia sotketaan usein keskenään, joten on syytä painottaa, että strategian määrittelyssä olennaisina on erottua kilpailijoista jollain omaperäisellä tavalla, selkeästi ja terävästi.
Joku viisas on sanonut, että strategian muodostaminen ei ole ongelma, mutta sen käytäntöön jalkauttaminen on.

Oikeat arjen tekemisen muutokset ovat ne, jotka ovat hankalimpia. Vanhoilla raiteilla on tutuinta jytkytellä menemään, joten on hyvä tiedostaa, että strategia voittaa ihmiset. Jos joku on jämähtänyt liikaa niille vanhoille raiteille, pitää hänet ohjata reippaasti oikealle suunnalle tai tarvittaessa jopa vaihtaa toisen henkilöön.

Hyvään strategiaprosessiin kuuluu miettiä ja rajata toiminnasta pois myös ne asiat, joita ei tehdä. Omassa elämässäkin on hyvä opetella sanomaan joillekin asioille EI, jotta on mahdollisuus sanoa KYLLÄ niille itselle tärkeille asioille, joita oikeasti haluaa tai jotka on joka tapauksessa tehtävä.

Sinne vain, reippaasti kuusta kohti ja keinoja pohtimaan!

Kirjoittaja on Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja.