Sukupuolineutraalit

Yhtenä aamuna olin hukkua vesilasiin. Lehdessä luki: liikennemerkkejä uudistetaan. Ajan hengen mukaisesti sukupuoliroolit häviävät merkeistä. Esimerkiksi mies taluttaa tyttölasta jalkakäytävällä. Tilalle tulee kaksi typerännäköistä tikku-ukkoa, ja kaikki tämä maksaa tuhottomasti.
Vouhotusta on jatkanut Aamulehti. Lehti kynäili pääkirjoituksessaan tiukan linjan sukupuolineutraalien ilmaisujen puolesta. Lehti luopuu mies-päätteisistä sanoista kuten luottamusmies, virkamies, lakimies tai puhemies.

Sitä paitsi eduskunnan puhemiehen haukkumista puheenjohtajaksi halventaa puheenmiehistön arvovaltaa. Puheenjohtaja voi olla minkä tahansa kissanristiäisen b-luokan nuijaniskijä. Aamulehti voisi lähteä liikkeelle omasta nimestään, sillä Aamu on naisen nimi.
Kieli on tapa jäsentää maailmaa. Ajatellaanpa vaikka sanaa lautamies. Sehän voi olla myös nainen. Jos toimitaan sukupuolineutraalisti, emäntää pitäisi kutsua lautahenkilöksi.

Entä jos sama daami on kärsinyt teini-iästä lähtien muotojen puutteesta, lautahenkilöksi kutsuminen on tosi loukkaavaa. Puhumattakaan siitä, jos joku kutsuu häntä vahingossa lautanaiseksi.
Minäkään en rakasta sanaa pyykkipoika. Onko järkeenkäypää roikkua narun varassa rievuista kovassa tuulessa. Tai miten korvataan rakas sanani äidinkieli.

Eivätkä nämä hullutukset tähän lopu. Useissa kirjastoissa ja kouluissa on otettu käyttöön sukupuolineutraaleja vessoja. Toiletit tarjoavat turvallisen paikan myös niille, jotka eivät koe itseään naiseksi tai mieheksi. Luulisi donnien älähtävän tästä ilmiössä ja varsinkin, jos sukupuolineutraalit vessat yleistyvät. Jokaisella naisella on kokemuksia kännisistä, kiehnaavista urpoista kapakoissa, jotka eivät ymmärrä sanaa ei. Ainoa pakopaikka on naistenhuone, nyt sekin valttikortti viedään.
Joku voi perustellusti hirnua, miksi pohditaan sukupuolineutraalia sanastoa. Kun elämässä ei ole ongelmia, niitä täytyy keksiä. Onko se nyt niin tärkeää, jos vanhukset kituvat kotona tai pojat syrjäytyvät koulutuksen ulkopuolelle.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli. Lähetä palautetta: kolumnit@viikkosavo.fi