”Suomeen kotoutuakseen on oltava aktiivinen”

Suat ja Meltem yhdessä poikiensa Alin (sinisessä paidassa) ja Hakanin kanssa. Pariskunta on pyörittänyt Istanbul marketia nyt vuoden verran.

Jos jää kotisohvalle makaamaan, ei varmasti sopeudu, tuumaavat turkkilaiset Suat ja Meltem Cayirci.

Kuopiolaisen yrittäjäpariskunnan Suat ja Meltem Cayircin tarina täytyy aloittaa 23 vuoden takaa. Tuolloin Suat muutti Turkista Suomeen. Tie vei Lahteen suomalaisen naisen perässä, mutta suhde ei kuitenkaan lopulta kestänyt.
– Erään kerran lähdin pikkuveljeni häihin Turkkiin. Olin jo pitkään ollut sinkkuna, joten vähän mietin, että olisi mukava löytää uusi elämänkumppani. Pikkuveljeni tutustutti minut Meltemiin.
– Suatin pikkuveli oli jo vuosia vihjaillut minulle Suomessa asuvasta isoveljestään, mutta minä olin vain aina sanonut, että annahan olla. Lopulta oli pakko antaa periksi, ja sanoin, että hyvä on, voin antaa hänelle yhden mahdollisuuden, Meltem hymähtää.

YKSI mahdollisuus riitti. Ei mennyt kuin viisi kuukautta, niin Suat ja Meltem oli vihitty, ja Meltem muutti miehensä luokse Suomeen. Suat oli tehnyt kaikkensa, että Meltemin olisi hyvä tulla, koska hän tiesi, mitä on muuttaa uuteen maahan. Vuosi oli 2008, eli tänä vuonna pari juhlii kymmenettä hääpäiväänsä.
– Alusta saakka olin hyvin rehellinen elämästäni Suomessa, jotta Meltem tietäisi, millaista täällä on. Järjestelin kaiken Meltemiä varten valmiiksi, niin että hän sai nopeasti pysyvän oleskeluluvan ja pääsi kielikurssille. Myös ajokortin saaminen oli ykkösjuttu, Suat muistelee.

MELTEM muistaa, kuinka häntä oli peloteltu siitä, että pian muuton jälkeen syksyllä Suomessa tulee pimeää, kaamos ja masennus.
– Olen ollut täällä nyt 10 vuotta, eikä ole kertaakaan syksyllä masentanut! Parasta oli alusta saakka, kun minulla oli paljon tekemistä. Ei siinä ehtinyt masentua. Mutta jos olisin jäänyt yksin kotisohvalle, voin olla varma, että masennus olisi iskenyt.
Meltem sanoo sopeutuneensa Suomeen nopeasti, koska hän pääsi niin äkkiä mukaan toimintaan ja hänellä oli kova halu päästä osaksi yhteisöä.

KOLME ja puoli vuotta sitten pariskunta muutti Suatin työn perässä Kuopioon. Meltem taas oli nähnyt, että työn saaminen on vaikeaa, vaikka hän olikin oppinut kielen ja käynyt Suomessa kouluja. Kuopiossa Meltem myös huomasi, että täältä päin oli hankalaa saada etnisiä ruokatuotteita. Jo heti tuolloin hän olisi halunnut avata kaupan, mutta sopivaa tilaa ei löytynyt.
– Mietimme pitkään, miten Meltem saataisiin työllistettyä. Kauppa oli koko ajan mielessä. Sitten kerran ajoin Pyörönkaarella tämän tyhjän liiketilan ohi. Päätin heti, että on selvitettävä kuka sen omistaa, ja minkä hintainen vuokra olisi, Suat kertoo.
Sitten pistettiinkin jälleen tohinaksi. Tilasta tehtiin vuokrasopimus ja alkoi kova, iso ja raskas työ kaupan pystyyn pistämiseksi. Avajaisia juhlittiin vuosi sitten.

HAASTAVINTAoli se, mistä löytää sopivat tuotteiden toimittajat, millä hinnalla ostaa tuotteet ja millä myydä. Reilu puoli vuotta meni, että pariskunta alkoi oppia tuotteet; mitä ja mistä kannattaa tilata.
– Nyt valikoima alkaa olla hahmottunut. Alku ei ollut helppo, mutta koko ajan meillä oli halu yrittää ja oppia.
Cayircit sanovat, että Suomessa yrittäjillä on kova kilpailu ja pienyrittäjyys on rankkaa, koska työntekijöitä ei ole helposti varaa palkata, eikä pitää lomia.
– Mutta haluamme tehdä osamme, olla osa yhteiskuntaa ja yrittää. Olemme aina kuitenkin ajatelleet positiivisen kautta ja löydämme iloa vaikeissakin paikoissa. Tästä on hyvä jatkaa! sydämellinen pariskunta tiivistää.