Supersählää

Jos satut eksymään keskiviikkona ilta ysin jälkeen Kuopio-hallille, niin takaan että jos et näe, niin ainakin kuulet, kuinka pienemmällä salibandykentällä juoksee varsin äänekäs äijälauma suu vaahdossa pienen valkoisen reikäpallon perässä. Sählymailat iskevät kipinää ja lattiamatto valittaa, kun lepakkovuorolla mitellään minikaukalon viikoittaisesta sählykuninkuudesta. Tekisi mieli käyttää tässä yhteydessä termiä salibandy, mutta rehellisesti sanottuna näky kaukalossa muistuttaa enemmänkin hampurilaisjämän kimppuun kiimassa hyökkäävää lokkiparvea, kuin urheilua, joten reilumpaa hienoa lajia kohtaan on puhua mieluummin umpirehellisestä suomalaisesta supersählästä.

Supersähläryhmä tikkaa kaukalossa sen tehokkaan tunteroisen. Suupielet käyvät, jalat eivät niinkään. Herja lentää tauotta eikä kummankaan joukkueen maalivahdilla ole hauskaa. Puolustaminen ei nimittäin tässä kaukalossa kuulu hyveisiin. Pari terävää juoksuaskelta on mukava ottaa kohti vastustajan päätyä, mutta kotia kohti ei niinkään. Tässä porukassa puolustustehtävistä luistaminen on lähes taiteenlaji.

Taiteenlaji on myös supersählän kruunaava jälkilöylytys. Illan ehdottomasti parasta antia Koskisen Allun myrkynvihreiden pelisukkien lisäksi on nimittäin pelien jälkeen kotisohvilta alkava someviestintä. Loppuillasta sähläporukan Whatsup-kanava herää henkiin ja jos oli kaukalon matto liekeissä könkkäukkojen kenkien alla, niin yhtä kuumaa on myös spekulointi illan tapahtumista ja missatuista maalipaikoista.

Moni kaunis tolppalaukaus on hienompi kuin ruma maali ja viimeistään tässä vaiheessa kaikilta heruu kiitosta yksin jätetyille maalivahdeille. Maalivahteja se tuskin lohduttaa, mutta itsepähän ovat uransa valinneet.

Kuulostaako tutulta? Näitä toinen toistaan hienompia puulaakiporukoita on Suomen suvi täynnä lajissa kuin lajissa. Hampaat irvessä, mutta hymyssä suin. Puutteellisella osaamisella, holkkipolvilla, painovoimaa ja luonnonlakeja uhmaten. Liikunta. Jokin siinä vain on. Terveellistäkin kaiken lisäksi.

Kirjoittaja on KuPSin puujalka.