Sutinaa suomen kielellä

Suomen kieli on kaunista kuunneltavaa. Kuulijan korvakäytävissä sanat soljuvat kuin sulamisvedet kevätpuroissa. Sen lisäksi, että suomi on kaunista kuunnella, niin onhan se kieliopillisesti myös poikkeuksellisen monisyistä. Pohdi esimerkiksi seuraavaa. Suomen kielen mukaan Suomi on maailman ainoa maa, missä seksi on harrastus. Juurikin näin. Mieti vaikkapa kysymystä – harrastitteko seksiä? Miten tuohon pitäisi edes vastata? Ei harrastettu, kait me sitä ihan tosissaan tehtiin? En tiedä miten vakavissaan muualla päin mualimmaa touhutaan, mutta meillä härmässä sitä tehdään siis harrastuspohjalta.

Ja jos asiaa alkaa harrastamisen sijaan pohtimaan oikein kunnolla, niin olisiko sitten niin, että kun olet sinkku, niin siinä vaiheessa seksi on sinulle vielä harrastus. Harrastelet, mutta et touhua vielä niin tosissaan. Sitten kun se kaunis päivä koittaa ja Facebookin statukseksi vaihtuu parisuhteessa-merkinnäksi, niin seksistä tuleekin vakavasti otettavaa. Vähän kuin saisi harrastuksesta ammatin?

Ja ei siinä, eihän harrastamisessa mitään vikaa ole. Hyvähän se on harrastuksia olla. Monessakin yhteydessä kuulee todettavan, että on ainoastaan terveellistä löytää itselleen elämänmittainen harrastus. Meidänkin emäntä jaksaa monesti mainita, että meidän tulisi hankkia harrastus, mitä voitaisiin yhdessä tehdä. Kuulemma lähentää ja syventää suhdetta. No. Tässähän tulisi sitten hoidettua sekin. Harrastetaan, lähennytään ja syvennytään vaan. Ei maksa mittään ja harrastusolosuhteetkin löytyy ihan kotikaton alta. Ei tarvitse edes lenkkareita ostaa. Makuuhuoneenkin voi nimetä jatkossa pohjapiirustuksessa harrastetilaksi.

Tilastojen valossa seksi harrastuksena on kuitenkin menettämässä suosiotaan. FINSEX-tutkimushankkeen selvityksen mukaan seksi harrastuksena lisääntyy vain keski-ikäisillä miehillä. Mielenkiintoinen tulos sinänsä. Jos se muilla kerran on vähentynyt, niin keskenäänkö me sitä sitten tehdään?

Kieliopin mukaan Suomi on myös maailman kohteliain kansa. En nimittäin tiedä mitään muuta maata, missä nakkikioskin jonossa ennen turpaanvetämistä kysytään kohteelta, että haluatko.

 

Kirjoittaja on KuPSin puujalka. Lähetä palautetta: kolumnit@viikkosavo.fi