Sydän sen kertoo

Kävin viikonloppuna kotipuolessa Karjalan laulumailla. Käänsimme vanhempieni kanssa sanan säilää muun muassa yrittämisestä ja urheilusta. Sanottakoon, että vanhempani ovat pitkän työuran tehneitä palkansaajia ja eläkkeensä ansainneet. Kunnia heille. Riskinottajaa heistä ei löydy. Silti ilman riskiä moni asia voi jäädä tekemättä ja kokematta. Suo siellä, vetelä täällä.

Onko turvallisuushakuinen ja riskien minimointiin tähtäävä elämäntyyli se oikea? Tosiasia on, että esimerkiksi sinkuilla on paljon enemmän pelivaraa kuin lapsiperheellisellä. Hänhän voi suuremmitta ongelmitta vaihtaa työpaikkaa tai vaikka asuinmaata niin halutessaan. Kun lapset ja puoliso astuvat mukaan kuvioon, isot päätökset tulisi tehdä yhteistä parasta arvioiden. Mikä sitten on parasta meille kaikille pitkässä juoksussa? Nykyinen tilanneko, jossa kenties yksi tai useampi perheestä ”junnaa paikallaan”, kenties riutuukin. Mene ja tiedä.

Olen ollut oman tieni kulkija yläasteesta lähtien. Outo lintu. Moni on sulautunut nätisti joukkoon tehden samoja juttuja kuin muut. Tärkeintä lienee, että elämä on tuntunut ja maistunut omalta.

Kirjailja Paulo Coelho puhuu läpimurtoteoksessaan Alkemistissa sydämen äänestä, sen kuuntelemisesta ja toteuttamisesta. Mikä sitten on sydämen ääni? Luullakseni se on tunne ja tietoisuus siitä, että tiedän MITÄ haluan ja MITEN minun pitäisi toimia. Kontrolloivampi puoli siitä lienee omatunto. Voimmeko kuulla sydämen äänen?

Pysähtyminen voi tehdä kipeää. Ehkä sisältämme nousevat ajatukset eivät olekaan hyviä ja miellyttäviä, ja tiedämme toimineemme arvojemme vastaisesti. Silti pysähtyminen kannattaa. Sydämen äänen kirkastaminen ja sen noudattaminen tekee elämästä merkityksellisen.

Varmisteleminen eli tutussa ja turvallisessa uomaelämässä jatkaminen, ei välttämättä riitä toteuttamaan sydämemme ääntä. Sydämen ääni voi huutaa muutosta. Uskallammeko vastata siihen vai jatkaa tutussa ja turvallisessa?

Vaihtoehtona kenties kuihtua ja kitua kuin kukka kuivassa mullassa tai ottaa riski ja ponnistaa tuntemattomaan. Elämä on tehty elettäväksi, ei vain riskien minimointiin ja varmisteluun. Uskalletaan elää!

Kirjoittaja on kuopiolainen kuntokeskusyrittäjä ja ikuinen ihmettelijä.