Tahvo Kekkonen lähti työn perässä Puolan Krakovaan

Kuopion kaupunginvaltuusto kokoontui viime vuonna tasan kymmenen kertaa. Arkistokuva valtuuston budjettikeskustelusta 9.12.2019. Kuva: Juha Poutanen

Viikkosavo selvitti, ketkä olivat eniten poissa Kuopion kaupunginvaltuuston kokouksista viime vuonna.

Kuopion kaupunginvaltuuston jäsenet eivät ole huolestuttavissa määrin poissa kokouksista, arvioi kaupunginvaltuuston kokoomuslainen puheenjohtaja Sari Raassina.
Viikkosavo pyysi tilaston kaupunginvaltuutettujen osallistumisesta viime vuoden kokouksiin, joita oli kaikkiaan kymmenen.
Raassina pitää valtuutettujen osallistumisaktiviteettia kaupunginvaltuuston kokouksiin varsin hyvänä.
– Enemmänkin olen huolissani siitä, että info-tilaisuuksiin ja iltakouluihin osallistuminen on ollut valitettavan vähäistä.
Raassinan mukaan on hyvä muistaa, että valtuutetut ovat mukana myös lautakuntien toiminnassa ja aikaa pitää käyttää myös siihen.

Eniten poissaoloja oli vasemmistoliiton Tahvo Kekkosella, joka ei ollut yhdessäkään kymmenestä kokouksesta.
Mutta hyvästä syystä: Kekkonen sai työpaikan Puolan Krakovasta, jossa hän oli käytännössä koko viime vuoden ajan.
– Päätin lähteä työn perässä Krakovaan.
Kekkosen tilanteesta käytiin keskustelu vasemmistoliiton valtuustoryhmässä ja siellä sovittiin, että Kekkosen varahenkilöt tuuraavat häntä poissaolon ajan.
Pääasiassa Kekkosta on tuurannut kokouksissa vasemmistoliiton Kalle Keinänen.
– Puntaroin, että luovunko koko paikasta, mutta fiksumpaa oli niin, että varajäsenet tuuraavat, Kekkonen kertoo.
Sosiaalipsykologiaa Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella opiskellut Kekkonen aloitti Krakovassa ensin työharjoittelulla ja sitten määräaikaisella työsopimuksella. Pian hänelle tarjottiin vakituista työpaikkaa.
Kekkonen työskenteli metsäteollisuusyritys UPM:n HR-palvelukeskuksessa rekrytoijana. Käytännössä hän rekrytoi, markkinoi ja teki puhelin- ja videohaastatteluja UPM:n suomalaisille yksiköille. Hän oli yritysten tukena niiden palkatessa työntekijöitä yksiköihinsä. Kekkonen välitti Krakovasta käsin suomalaisia työntekijöitä UPM:n Suomen tehtaille.
Hän päätti kuitenkin palata Suomeen, kun sai vakituisen työpaikan pääkaupunkiseudulta työkaluja ja rakennusteollisia osia valmistavan Hiltin rekrytoijana.

Kekkonen arvelee, ettei kerkeä tänäkään vuonna kaupunginvaltuuston kokouksiin. Niinpä on sovittu, että Kalle Keinänen jälleen tuuraa.
Tosin nyt on edessä pysyvä muutto Helsinkiin. Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että Kekkosen valtuustopaikan saisi joku muu.
Mutta tietääkö Kekkonen, kuka on tämä valtuustoon nouseva henkilö ja onko hän edes vasemmistoliiton edustaja?
– En osaa sanoa.

Valtuutetut olivat poissa Kuopion kaupunginvaltuuston kokouksista vuonna 2019 seuraavasti. Kokouksia oli kaikkiaan kymmenen.
Tahvo Kekkonen (vas) oli poissa kaikista kymmenestä kokouksesta.
Viisi kertaa olivat poissa Keijo Laukkanen (kd), jolle valtuusto myönsi eron 10.2.2020 ja Marjaana Mikkonen (vas).
Neljä kertaa olivat poissa Pekka Kantanen (kok) ja Jarmo Nykänen (kesk).
Kolmesti olivat poissa Miia Eskelinen-Fingerroos (kok), Laura Pulkka (vihr), Pia Punkki (ps), jolle valtuusto myönsi eron 16.12.2019 ja Veera Willman (vihr).
Kahdesti poissa olivat Ismo Apell (kesk), Marja Berg (vihr), Hanna Happonen (kd), Marko Kilpi (kok), Kimmo Kivelä (sin), Veijo Tirkkonen (sd), Samuli Voutila (ps) ja Eija Vähälä (kok).
Yhden kerran olivat poissa Harri Auvinen (vihr), Anna Hartikainen (kesk), Kari Hartikainen (vas), Hilkka Kontiainen (sd), Laura Meriluoto (vas), Hanna Nevala (kok), Antero Peiponen (kesk), Liisa Pietikäinen (vihr), Neeta Röppänen (sd), Matti Sariola (vihr), Jukka Savolainen (kok), Irja Sokka (sd), Tapio Tolppanen (kesk) ja Erkki Virtanen (vas).

Varavaltuutettuja tarvitaan

Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Sari Raassinan mukaan valtuutetut ovat poissa kokouksista muun muassa sairauden ja työelämän kiireiden vuoksi.
Varavaltuutettujärjestelmää tarvitaan, Raassina toteaa.