Taikinajuuren matkassa teatterilla

Potaska on tämän vuoden Ruokateatteriesitys. Kuva: Petra Tiihonen

Ruokateatteriesitys nyt kaupunginteatterilla.

Tanssiteatteriesitys Potaska! tuo Ruokateatterin ensimmäistä kertaa Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämölle. Vuoden 2019 Ruokateatteri tehdään yhteistyössä Tanssiteatteri Minimin ja kaupunginteatterin kanssa. Teoksessa esiintyy sekä kaupunginteatterin näyttelijöitä että Minimin tanssijoita.

Potaska on kabareehenkinen aikamatka muistoihin, jotka söimme. Teos on semi-slaavilainen ruokarapsodia balkanilaisin rytmein. Potaskan käsikirjoituksesta vastaa tanssitaiteilija-koomikko Johanna Keinänen, ja konseptista ja koreografiasta Ruokateatterin perustaja Liisa Ruuskanen.

Teos on ravintonostalginen eväsretki, joka lusikoi ruokamuistojen kaihoisan kirpakkaa makumaastoa teatterin ja tanssin rytkeellä. Esitys kuljettaa katsojan leipätaikinajuuren kyydissä eri aikakausien ruokapöytiin ja levottomiin keittiöihin. Ruokamuistot ja muistelu olivat lähtökohtana käsikirjoitukselle jo varhaisessa vaiheessa.
– Idea läpi aikakausien ja kulttuurien kulkevasta leipätaikinajuuresta oli kiehtonut mieltä jo monta vuotta, ja Potaska tuntui hyvältä tilaisuudelta kuvitella taikinajuuren matka. Taikinajuurihan voi jatkaa elämäänsä yli vuosisatojen ja olla taidolla ja tuurilla jopa kuolematon, Keinänen kertoo.

Nyt ensimmäistä kertaa Ruokateatterissa on mahdollisuus näyttämön lisäksi syödä myös katsomossa. Näyttämöllä Potaskassa tarjoillaan illan teemaa mukaileva neljän ruokalajin menu, jonka annokset kumpuavat slaavilaisesta ruokaperinteestä. Näyttämömenu nautitaan maatuska-liinoilta suurien kukkakattokruunujen alla. Uutuutena katsomoon tarjoillaan pienempi katsomomenu, joka sisältää maisteluannoksia illan päämenusta. Menun valmistuksesta vastaa Teatteriravintola Ofelia.

  • Potaskan avoimet harjoitukset teatterilla ke 23.10. klo 19–20. Esitykset 6.11.–31.12. Maria-näyttämöllä.