Taistelu mitaleista alkaa

Hannes Kapanen viettää jääkiekon 50-vuotistaiteilijajuhlaa. Ura on yhtä pitkä kuin KalPan fanilla, laulaja Paula Koivuniemellä: ”Koivuniemi lähetti minulle onnittelut KalPan välieräpaikasta.”

KalPa aloittaa sodan keskiviikkoiltana rakasta vihollista JYPiä vastaan. Hannes Kapanen vertaa yhteenottoja Tapparan ja Ilveksen Tampereen taisteluun.

 

Hannes Kapanen on ollut miesten jääkiekkojoukkueen touhuissa 50 vuotta. Päälle rapsahtavat vielä junnuvuodet. Hän tuijottaa NHL:n, KHL:n ja liigapelien lisäksi talvella junioriotteluja. Kapasta on houkuteltu vanhoilla päivillä jopa valmentajaksi, mutta 66-vuotias kiekkoveteraani ei viitsi enää matkustella paikkakunnalta toiselle.
– Jos joku väittää, etten ymmärrä nykykiekkoa, hän on pahasti väärässä. Seuraan jääkiekkoa enemmän kuin koskaan.  Saatan katsoa kolme peliä päivässä ja tietysti aina kun mahdollista Kasperin pelit, sanoo Kapanen.
Kasperilla Kapanen tarkoittaa NHL:ssä pelaavaa pojanpoikaansa Kasperi Kapasta.

”Nyt olen viinanmyyjä”

Kapanen kertoo viettävänsä 50-vuotista jääkiekkouransa juhlaa, aivan kuten hänen ystävänsä, laulaja Paula Koivuniemi. Koivuniemi seuraa jännityksellä, miten KalPa pärjää mitalitaistelussa.
Nykyisin Kapasen kiekkosuvun vanhin pyörittää Hannes-klubia ja sanoo olevansa viinanmyyjä. Rennolle karjalaispojalle sopivat hyvin myös myyntihommat.
– Olen tehnyt liigakiekkoilussa kaikkea mahdollista pelaamisesta valmennukseen. Nyt olen viinanmyyjä, mutta ennen kaikkea seuran jokapaikanhöylä.

Näpäytys Etelä-Suomelle

Kapanen nauttii siitä, että KalPa on näpäyttänyt jo runkosarjan perusteella etelän seuroja ja mediaa. Keskiviikkona alkavissa välierissä kuopiolaiset tappelevat finaalipaikasta rakasta paikallisvihollista, JYPiä vastaan.
– Jo alkusyksystä näki, että vaikka joukkueessa ei ollut isoja nimiä, KalPan peli kehittyi nopeasti ja pelaajat nousivat huipputasolleen. Kyllä vanhat tunteet taas roihuavat ja hallit täyttyvät, kun väännämme Jyväskylän kanssa finaalipaikasta.
JYP aloitti syksyn tahmeasti. KalPa voitti keskinäisistä runkosarjan kohtaamisista kolme ensimmäistä, mutta hävisi kolme seuraavaa.
– Kuopion ja Jyväskylän välienselvittely muistuttaa Tampereen taistelua Ilveksen ja Tapparan välillä. Erikoistilanteista ja pokan pitämisestä ovat voitot kiinni. Tunteet eivät saa kentällä roihahtaa yli. KalPa on levännyt hyvin mutta
JYPillä on hyvä pelituntuma.

Keränen kuuma maalintekijä

Kapanen vinkkaa yleisölle, että ykkösketjun Janne Keräsen ja Jaakko Rissasen yhteys mitalipeleissä ratkaisee paljon, samoin maalivahti Eero Kilpeläisen torjunnat. Rissanen pääsi pienen hiljaisen tauon jälkeen Pelicansia vastaan maalien makuun, mikä lupaa hyvää.
– Keränen on Rissasen rinnalla kuuma maalintekijä. Viileähermoinen Kilpeläinen ei murehdi pitkään, jos menee omiin. Nämä pelit ratkaistaan maalinedustalla.

Epäreilumpaa kuin NHL:ssa

Tuomarien linja horjuu liikaa pudotuspeleissä. Raitapaitaisten herrojen vihellyksistä tai pikemminkin viheltämättä jättämisistä koituu vahinkoa KalPan kaltaiselle taitojoukkueelle. Vastuuta Kapanen vierittää myös valmentajille.
– KHL:n ja NHL:n liigoissa kunnioitetaan enemmän vastustajaa kuin Suomessa.  Vihellyksien jälkeiset temput ovat törkeitä. Joukkueet ovat tässä suhteessa valmentajiensa näköisiä. Toki KalPalla on riittävästi myös fyysisyyttä, mutta sitä ei pidä käyttää sikailuun.

Matka kohti finaalia alkaa. Keskiviikkona 5.4. KalPa–JYP, perjantaina 7.4. JYP–KalPa, lauantaina 8.4. KalPa–JYP ja maanantaina 10.4. JYP–KalPa.