Taiteilija Pauno Pohjolaisen poika on Kuopion nopein

Pikajuoksija Eliel Pohjolainen rentoutuu Kolmisopen kodissaan kovan kisapäivän jälkeen. Hänen tavoitteenaan olisi päästä Ilmailuopistoon ja liikennelentäjäksi. Myös kauppatieteet ja bisnesmaailma kiinnostavat. "Taitelijaa minussa on sen verran, että nautin perhojen sidonnasta", kalastusta harrastava mies sanoo.

Eliel Pohjolainen pelasi ensin jalkapalloa. Nyt hän tähtää Sami Länsivuoren valmennuksessa Suomen pikajuoksun huipulle.

Eliel Pohjolainen (18) on Kuopion nopein mies. Hän kävi voittamassa viime sunnuntaina pikajuoksukarnevaaleissa miehet 19 -sarjan. Äkkiseltään voisi tuntua, että tämä toistaiseksi 10,95 sekuntiin satasen pinkonut sprintteri olisi kuin omena, joka on pudonnut kauaksi syntymäpuustaan.

Tunnetaanhan hänen isänsä Pauno Pohjolainen valtakunnallisesti taitelijana. Pohjolaisen perheessä ei olla kuitenkaan rajoittuneita. Elielin isä kiersi uutterasti kenttiä jo silloin, kun poika vielä vispasi palloa KuPSin junioreissa.

Nyt Pauno kannustaa poikaansa yleisurheilukentillä. Hän näkee urheilunkin yhtenä kulttuurin muotona. Taiteen ja pikajuoksun eroa isä selvitti urheilutermein.

– Ero on siinä, että taide on tuomari- ja arvostelupeliä. Pikajuoksu on taas sekuntipeliä. Absoluuttinen kello ratkaisee, kuka on paras, erottelee Pohjolainen taiteen juoksusta.

Isällä ratkaiseva rooli

Eliel sanoo, että isällä on ollut ratkaiseva rooli hänen pikajuoksijan urallaan. Kun poika on sitoutunut sataprosenttisesti urheiluun, aiheutuu siitä muun muassa varuste- ja matkakuluja.

– Isä on minun pääsponsorini. Kun jätin jalkapallon, pikajuoksusta tuli asia, johon keskityn täysillä. Muita juttuja ennättää tehdä vanhempana.

Eliel on luonteeltaan vakaa ja pitkäjänteinen. Pitkä loukkaantumishistoria viimeisen vajaan parin vuoden aikana vaati henkistä kestävyyttä.

Jalkapallon pelaaminen kehitti hänen kestävyysominaisuuksiaan, joista nuori pikajuoksija hyötyy 200 metrillä. Lihasvoima on Elielin myötäsyntyinen lahja. Hänen lihasmassansa kasvaa varsin vähäisellä punttiharjoittelulla.

Reisi kramppasi Teneriffalla

Pari vuotta sitten Teneriffan leirillä kramppasi Pohjolaisen takareisi, joka oireili pitkään ja kramppi vielä uusiutui. Magneettikuvissa näkyi 7 sentin revähdys ja hoitoon kuului kahden kuukauden kuntoutusjakso. Myös kantapäissä on ollut tulehduksia, joita on paranneltu kortisonipiikeillä.

Toistaiseksi Pohjolainen ei ole vielä koskaan harjoitellut pikajuoksua täysipainoisesti edes yhtä vuoden jaksoa. Nyt hän tähtää Suomen huipulle.

– Fysioterapeutti Isto Paalimäen lihashuollon ansiosta olen voinut urheilla kunnolla keväästä asti. Nyt haluan katsoa, millaisiin tuloksiin resurssini riittävät.

Pohjolaisella on räjähtävä lähtö, mutta kiihdytysvaiheessa on vielä kehitettävää. Loppuu rullaa taas hyvin, koska hänellä taloudellinen askellustyyli.

–Kiihdytysvaiheessa annan vielä muille liikaa tasoitusta. Lähtöni on myös hyvä, mutta se vaihtelee vielä päivän herkkyyden mukaan.

Pohjolaista valmentaa Sami Länsivuori. Myös Länsivuori pelasi ensin KuPS junioreissa jalkapalloa ennen kuin vaihtoi lajin pikajuoksuun. Länsivuori oli parhaimmillaan Suomen nopein mies.