Tältä näyttää alkava vuosi 2019 Kuopiossa

Kuopion linja-autoaseman ympäristö tulee vuoden 2019 aikana muuttumaan merkittävästi. Tältä rakenteilla oleva Kuopion Portti näyttää valmiina. Kuva: Lapti

Viikkosavo ennakoi juuri alkaneen vuoden 2019 tapahtumia ja keskustelunaiheita.

Kuopion kaupungin budjettikirjasta voi päätellä, että vuonna 2019 kaupungissa vahvistuvat vihreät arvot ja kaupunkimainen kulttuuri korkeine taloineen. Käsite ”keskusta” laajenee. Kauppakadun ja Tulliportinkadun saneeraukset punovat yhteen Savilahden, torin seudun ja sataman vilkkaaksi kaupunkiympäristöksi.
Kauppakadun jatkaminen pyöräilykaduksi Sairaalakadulle asti pysähtynee kaupungin investointisuman vuoksi. Kauppakadun jo saneerattu osa elävöittää olemassa olevia kesäkauden tapahtumia ja poikinee lisää uusia katujuhlia.

Museon peruskorjauksessa kirjasto yhdistyy samaan kompleksiin museon kanssa. Siitä Kuopio saa pian uuden kohtaamispaikan, pienoisversion Helsingin keskuskirjasto Oodista. Vuonna 2019 kuopiolaiset huomaavat, miten keskusta paisuu Niiralaan ja Haapaniemelle. Keväällä valmistuu jäähallin ravintola ja uimahallin rakentaminen etenee.

Aseman seudun tornitalot parantavat city-ilmettä ja matkakeskusinfraa. Valkeisenlammen uudet asuinkerrostalot lisäävät kaupunkimaisuutta Valkeisenlammelle. Mölymäki alkaa muuttaa muotoaan Kuopion ”Manhattaniksi”.
Keskustan uudet kerrostalot modernisoivat torin näköaloja. Kunhan vielä Kuopionlahden kongressihotelli ja Lumit-lukio koristavat kaupunkikuvaa, maalaiskaupungin keskustasta on jäljellä vain historiallinen muisto.
Ilmastomuutoksen uhka näkyy kaikissa uudistuksissa. Lainattavat sähköpyörät vakiintuvat Kuopion katukuvaan, sähköautot yleistyvät samoin kuin latauspisteet.

Finnpulpin hankkeesta tulee uusia iloisia rahoituspäätöksiä. Kaupungin ainoa tehtävä on myöntää rakennuslupa. Muuta roolia kaupungilla ei ole, koska biosellutehtaan kaavat on jo päätetty ja ympäristölupa on kunnossa. Finnpulp-kritiikki on lisännyt asukkaiden ympäristöaktiivisuutta.
Tulevaisuudessa asukkaat seuraavat Kallaveden puhtautta ja mikromuovimääriä tarkasti. Kuopiolle on myönnetty European Region of Gastronomy -status vuodelle 2020. Kuopiossa aletaan arvostaa entistä enemmän lähiruokakulttuuria ja kasvispohjaisen ruokatuotannon suosimista.

Huhtikuussa pidetään eduskuntavaalit. Kuopio hävisi edellisellä vaalikaudella kampailun Helsingille lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean todellisesta pääpaikasta. Tulevissa vaaleissa kuopiolaisten on syytä kysyä yli puoluerajojen, kuka ehdokkaista on pätevä, kenestä kuopiolaisesta voisi tulla valtakunnallinen vaikuttaja tai ministeri.

Ensi vuonna näyttää siltä, että Kuopion Vesi ja Siilinjärven vesilaitos fuusioituvat, ja ne yhtiöitetään. Konsulttiyhtiö on laatinut yhdistymisestä vahvan suosituksen. Operaatio tuo alueelle huoltovarmuutta, kun vesiputkistot yhdistetään yli kuntarajojen. Vesilaitosten yhdistyminen vie Kuopiota ja Siilinjärveä lähemmäksi toisiaan. Jo aikaisemmin kunnat ovat yhdistäneet voimiaan seudullisessa joukkoliikenteessä, ympäristösuojelussa ja palo- ja pelastustoiminnassa.

Kun sote-kuviot vielä yhtenäistyvät, tullaan jälleen kysymään, mitä virkaa on itsenäisellä Siilinjärven kunnalla ja miksi elinkeinotoiminta ja kaavoitus eivät ole samassa kuntaorganisaatiossa. Kuopion seutu jatkaa kasvuaan. Muu maakunta menettää asukkaitaan. Jotain kertoo se, että Siilinjärvellä on enemmän asukkaita kuin esimerkiksi Varkaudessa.

Näitä kannattaa tarkkailla

  • Keskusta paisuu Niiralaan ja Haapaniemeen.
  • Jäähallin ravintola valmistuu ja uimahallin rakentaminen etenee.
  • Lainattavat sähköpyörät ilmestyvät Kuopion katukuvaan.
  • Finnpulp-hanke etenee jälleen.
  • Huhtikuussa järjestetään eduskuntavaalit.