”Tapahtumia saisi olla vaikka joka viikko”

Seuraavien markkinoiden aikaan esimerkiksi vadelmat ja pian omenatkin ovat parhaimmillaan. Kuvassa Timo Lauronen. Kuvat: Laura Ruuskanen

Tapahtumat turvaavat torikauppiaiden myyntiä alku- ja loppukesästä. Mansikkaa saattaa riittää jopa lokakuulle. Omenasesonki alkaa pian.

Kuopion torilla on kahtena seuraavana viikonloppuna luvassa isot tapahtumat. Kansainväliset suurmarkkinat alkavat jo huomenna torstaina, kestäen sunnuntaihin. Ensi viikonloppuna taas on Elonkorjuujuhlat ja Satoa-ruokafestivaali. Perjantaina 23.8. vietetään myös perinteistä Taiteiden juhlaa.

Tapahtumat ovat torikauppiaiden mieleen. Ne houkuttavat ihmisiä keskustaan ja turvaavat torimyyntiä sekä alku- että loppukesästä.
– Heinäkuussa ei välttämättä tarvitse toritapahtumia, sillä se kuukausi kantaa ihan itsenään. Mutta esimerkiksi näin loppukesästä jo hiljentyvään aikaan tapahtumat ovat kaiken a ja o, turvaamaan myyntiä, torikauppias Esa Hokkanen kommentoi.

Timo Lauronen pitää tapahtumia tärkeänä koko keskustan kannalta, ei vain torikaupan.
– Tapahtumat houkuttavat ihmiset keskustaan, jolloin ostokäyttäytyminen tapahtuu täällä. Sekä kivijalkamyymälöissä että torilla. Minun puolestani tapahtumia saisi olla vaikka joka viikko, torikauppias Lauronen nauraa.
Toki hän jatkaa, että jos tapahtumia olisi liian usein, kärsisivät ne ehkä jo toinen toisistaan.

Onneksi Kansainväliset suurmarkkinat ja Elonkorjuujuhla ovat kaksi hyvin erityyppistä tapahtumaa. Torikauppias Juha Myllynen sanoo, että se on hyvä asia tilanteessa, jolloin markkinatapahtumat ovat peräkkäisinä viikonloppuina.
– Vähän kävi mielessä, että syövätkö tapahtumat toisiaan, kun ovat noin lähekkäin. Ihanteellisempi väli olisi esimerkiksi kolme viikkoa. Mutta onneksi ne ovat erilaiset tapahtumat ja Elonkorjuujuhlassa sitten korostuvat paikalliset tuotteet, Myllynen pohtii.

Myllynen ja Lauronen sanovat huomanneensa viime vuosina selkeän muutoksen torikaupankäynnissä. Aikaisemmin asiakkaat tulivat torille hyvin aikaisin kesäaamusta, kun torikauppiaat vasta asettelivat tuotteitaan myyntiin. Nyt ihmiset kenties nukkuvat pidempään.
– Ja lomallahan se on ihan ymmärrettävää. Aikaisemmin oli isompi paine yrittää ehtiä laittaa tiskit kuntoon ja samalla jo palvella asiakkaita. Nyt ehtii aamulla rauhallisemmin laittaa, sillä sanoisin, että kiireisin aika alkaa vasta 10 aikaan, Myllynen kommentoi.
Samoin kertoo Lauronen. Heti kahdeksalta ei ole enää niin paljon ihmisiä liikenteessä kuin aiemmin.
– Muutos on tapahtunut parin viime vuoden aikana.

Viikonlopun Kansainvälisille suurmarkkinoille tulee eniten kauppiaita Italiasta, Ranskasta ja Saksasta.
– Sen jälkeen osallistujat hajoavat tasaisemmin ympäri maailmaa. Kaukaakin tullaan, kuten Thaimaasta, Vietnamista, Intiasta, Australiasta, Meksikosta, Perusta, Boliviasta ja Ecuadorista, Ari Kallas Tori- ja markkinakaupan palvelukeskukselta kertoo.
Uutuutena mukana ovat tänä vuonna esimerkiksi puolalainen taidemetalliosasto, Egypti-osasto ja meksikolainen ravintola.

Kuopiolaiset torikauppiaat kertovat, että tulevien markkinoiden aikana saa edelleen hyvin mansikkaa. Toinen sato on kypsynyt, ja Esa Hokkanen arvioi marjaa riittävän jopa lokakuulle, toki keleistä riippuen. Myös vadelma-aika on nyt parhaimmillaan.
– Elonkorjuujuhlien aikaan alkaa myös omenapainotteinen myynti, Hokkanen sanoo.

Esa Hokkanen kojullaan torilla.

Kansainväliset markkinat: Kuopio 15.–18.8.

  • Alkavat torin ympäristössä huomenna.
  • Mukana 122 yrittäjää 32 maasta.
  • Joka vuosi noin kolmannes myyjistä vaihtuu.
  • Tänä vuonna uutuutena mm. puolalainen taidemetalliosasto, englantilainen kiviä myyvä osasto ja meksikolainen osasto.
  • Kiertueen teema: Maailma on kaunis. Mukana paljon taiteilijoita.