Tapahtumilla tuloja ja elämyksiä

Jälleen kerran Kuopion keskusta tulvii ihmisiä, elämää ja ilmiöitä. Viikonlopun Kuopiorock näkyi totisesti katukuvassa; monen ikäistä ja näköistä väkeä parveili keskustan ja Väinölänniemen välillä. Yleisöennätyksen tehnyt festari loi kaupunkitunnelmaa ja toi maksavia asiakkaita keskustan palvelujen piiriin ravintoloihin, majoituspaikkoihin ja kauppoihin.

Tapahtumakesä jatkuu ja ovet ovat auki ilmaiseksi esimerkiksi parasta aikaa satamaan rakennettavaan valtavaan Sunsets Kuopion tapahtuma-alueeseen. Tapahtumaan odotetaan noin 30 000 kävijää.

Tapahtumien merkitys kaupungille on sekä taloudellinen, sosiaalinen että matkailullinen. Tapahtumat tuovat rahaa alueen yrityksiin, vahvistavat työllisyyttä ja rakentavat kaupungin imagoa ja mainetta. Niissä lujittuu kuopiolainen identiteetti ja yhteisöllisyys. Tapahtumat ovat kaupungille parasta mahdollista markkinointia.

Kuopiolaisten tapahtumajärjestäjien sinnikkyyttä ja ahkeruutta ei voi kuin ihailla. Vuodesta toiseen he jaksavat omalla riskillään, vaihtelevien säiden ja arvostelunkin armoilla painaa pitkää päivää.

Tapahtumat eivät synny ilman energisiä, verkostoitumiskykyisiä ja rohkeita yksilöitä. Tänäkin kesänä kiitokset ansaitsevat ainakin Kuopiorockin Allu Koskinen, Sunsets Kuopion Tatu Säisä, Komediafestivaalien Juha Jylhäsalmi, Taidetorin Anja Lappi, Rauhalahti Teatterin Ismo Apell, Tanssii ja soin Anna Pitkänen, muotitapahtumajärjestäjät Linda ja Eric Bosire sekä keskustan kehittämisyhdistyksen Tilla Martikainen kumppaneineen.

Miten paljon ankeampi Kuopio olisikaan, jos kaupungin elämää eivät rikastuttaisi kymmenet tapahtumat ympäri vuoden.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.