Terveys ja hyvinvointi | Viikkosavon katukysely: Arjen jaksamisen ytimessä erityisesti henkisen hyvinvoinnin keinot

Hyvinvointi tarkoittaa kuopiolaiselle fyysisestä, henkisestä ja sosiaalisesta ulottuvuudesta muodostuvaa kokonaisuutta, selvisi Viikkosavon katukyselyssä.

Kuopioon lukiota varten muuttanut Jutta Sutinen kertoo, että hänen arjessa jaksamisensa ykköskeinoja ovat musiikin kuuntelu ja kahvilaan piipahtaminen. Niihin hän turvautuu erityisesti silloin, kun elämä stressaa.

– Sellaisissa tilanteissa kuuntelen aina balladeja. Artistilla ei niinkään ole väliä, vaan kappaleen tunnelmalla. Parhaita ovat hitaat, tunnelmalliset kitarabiisit, Jutta Sutinen kuvaa.

Käsityöt ovat oiva harrastus, joka auttaa jaksamaan, paljastaa kuopiolainen Terttu Asikainen.

– Olen tehnyt käsitöitä lähes aina. Teen aivan kaikkea mitä neulepuikoilla saa aikaan: mitä värikkäämpi ja haastavampi, sen parempi.

Asikaisen viimeisin työ oli kaarrokeneule, eli islantilaisneule. Käsitöissä häntä viehättävät erityisesti mahdollisuus toteuttaa itseään, päästä tekemään käsillä, ja lopputuloksen näkeminen.

Parhaita ovat hitaat, tunnelmalliset kitarabiisit.

Toinen Sutisen arjessa jaksamisen niksi on lentopallo.

– Pelasin lentistä lapsena, ja nyt aloitin sen taas koulun takia. Olen Lyseossa IB-linjalla, missä harrastukset ovat osa opintoja. Ajattelin, että se on kätevä tapa yhdistää työ ja huvi, Sutinen kertoo.

Asikainen puolestaan ulkoilee ja käy marjastamassa ja sienestämässä. Korona-ajan ulkopuolella uiminen on myös ollut rakas ajanviettotapa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut