Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koti ja asuminen | Kuopion Maljalahdessa sataman uusimman asuntoalueen rakentaminen kasvaa asteittain kohti Itkonniemeä – ”Kesällä täällä on kuin olisi ulkomailla”

Kuopiolainen Minna Piippo on asunut sataman uusimmalla asuntoalueella Maljalahdessa vuodesta 2018 lähtien. Rantaan rajoittuvia rivi- ja kerrostaloja halkoo tunnelmallinen rantabulevardi. Piippo odottaa innolla, milloin Maljalahden bulevardi jatkuu pidemmälle Itkonniemen perukoille asti.

Kallamarinan viereen rakennetaan tulevaksi kesäksi uusi S-market. Satamassa on kauppoja myös K-ryhmällä. Uusi Peeässän rakentama kauppa lyhentää Maljalahden rannan asukkaiden asiointimatkaa tuntuvasti. Peeässä avaa samalla autoilijoille ja veneilijöille polttoainejakelun ja kesäkahvion.

Näin Maljapuron epämääräinen pohjukka siistiytyy kaupunkikuvallisesti ja jatkaa Itkonniemenkadun yli puistomaista maisemaa Hapelähteen puiston jatkeena.

Lisäksi Maljapuron ylittävä kaarisilta korvataan sillalla, joka voidaan kunnostaa talvisin. Piippo on tyytyväinen näistä uudistuksista ja hän toivoo, että myös saunamaailman rakentaminen ja muut aallonmurtajan palvelut käynnistyisivät mahdollisimman pikaisesti.

– Kyllä tämä on yksi Kuopion parhaita paikkoja asua. Voin kantaa kellarista sup-laudan kotirantaan ja lähteä vesille talomme edustalta. Osalla naapureista on oma venekin talon viereisessä laiturissa.

Piippo kuvailee, että Maljalahdessa yhdistyvät sekä sataman että keskustan palvelut. Maljalahti on maisemaltaan vaihtelevien sataman, Väinölänniemen ja Pirttiniemen rantaraittien varrella. Keskustan kävelyreiteillä on nähtävää ja kävellessä voi tapailla satunnaisia tuttuja.

Kyllä tämä yksi Kuopion parhaita paikkoja asua.

– Kesällä täällä on kuin olisi ulkomailla. Veneet lipuvat järvellä, uimarantoja on runsaasti, musiikki soi ja välineitä voi vuokrata vesi- ja maaharrastuksiin. Talviharrastuksista hiihtoladuista ja luistinradasta kiitän kaupungin kunnossapitokoneistoa.

Sataman uuden kaupan ja sillan luonnoskuvista on kuulunut myös kritiikkiä. Piipon mielestä uudistukset ehostavat satamaa.

– Uuden kaupan julkisivu ja silta näyttävät luonnoskuvissa hyviltä. Ne sopivat hyvin vastarannalla olevaan uuteen Toivo-laivaan ja tuovat jotain uutta ja modernia vanhojen makasiinirakennusten rinnalle. Satama on saamassa uutta eloa kahviloineen ja veneilijöitä palvelevine toimintoineen.

Maljalahti sopii kaiken ikäisille asukkaille. Parasta aikaa on rakenteilla senioritalo uusilla palvelukonsepteilla. Piippo vitsaillee, että seuraava muuttomatka tulee olemaan lyhyt, kun hän sitten joskus aikoo muuttaa nykykodistaan senioritaloon.

– Tämän nykyisen rantabulevardin viimeinen talo alkaa pian valmistua, kun ainoalle tyhjälle tontille rakennetaan ”Poiju”-nimistä taloa. Maljalahdesta on kasvanut onnistunut kokonaisuus, kunhan rantabulevardi vielä pitenee entisestään.

Kaupunkisuunnittelulle Piippo esittää toiveen, että alueella säilytettäisiin jokin vanha tehdasrakennus, kuten Uudella Haapaniemellä on tehty.

– Vanha tehdas toisi historiallista kerroksellisuutta rakentamiseen. Uudisrakentaminen Itkonniemelle synnyttäisi sinne lisää palveluita, kun asukasmäärä kasvaa.

Yleiskaavapäällikkö Heli Laurinen kertoo, että alueelle on valmistunut Itkonniemen osayleiskaava, joka pitkällä aikajänteellä ohjaa Itkonniemen rannan muuttamista asumiseen.

– Alueelle on kuitenkin laadittava vielä uusi asemakaava, jotta päästään rakentamaan. Alueelle on voimassa olevia vuokrasopimuksia aina 2040 luvulle asti ja ne on rakentamisessa otettava huomioon, sanoo Laurinen.