
Kymmenvuotiaassa taloyhtiössä, Asunto Oy Kuopion Kaijankulmassa, on katseet kohdistettu tiiviisti nykyistä vahvempaan sähköautojen aikaan.
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Björn Cederberg kertoo, että projektina on ollut tehdä yhtiön sähköpääkeskukseen sähköautojen ja sähkömoottoripyörien lataukseen tarvittavat järjestelmät ja asennukset, jonka jälkeen latausvalmius on hallipaikoilla valmiina.
– Osakkaan tehtävänä on hankkia järjestelmään soveltuva latauslaite ja hankkia kytkentä sähkövalmiuteen omalla kustannuksellaan sekä tehdä muutostyöilmoitus taloyhtiölle. Sen jälkeen halliosakas vastaa kaikista sähkökuluistaan, mitä lataushybridin tai täyssähköauton lataukseen liittyy, Cederberg valottaa.
Cederberg ja myös taloyhtiön hallituksessa vaikuttanut Ismo Soininen ovat tehneet asian eteen taustatyötä keräämällä faktoja ja raportteja sekä esimerkkejä käytännön toteutuksista parin viime vuoden ajan.
Yhtiökokoukseen hallitus lähti viemään asian suoraan esityksenä, joka meni yksimielisesti läpi ilman äänestyksiä.
– Meidän tietojemme mukaan vastaavanlaista projektia ei ole Kuopiossa tässä laajuudessa aikaisemmin tehty, Cederberg mainitsee.
Osakkaiden sijoitukset säilyttävät arvonsa.
– Meillä on lämpimässä hallissamme 45 auto- ja 3 moottoripyöräpaikkaa. Huoneistoja taloyhtiössämme on 55, Soininen sanoo.
Latausvalmiuden taloyhtiölle toimittaa energiapalveluyhtiö Väre.
– Teimme viime vuonna kartoituksen, minkälaista tehoa meidän sähköliittymämme kestää ja kuinka paljon meidän mahdollisesti pitää rakentaa lisää, että homma toimii. Kartoituksen perusteella lähtötilanteemme oli yllättävän hyvä, joten kovinkaan suurta lisäsatsausta ei tarvinnut tehdä, Björn Cederberg taustoittaa.
– Joudumme päivittämään liittymän Kuopion Sähköverkko Oy:n kanssa. Pystymme sitten lataamaan jopa 20 autoa kerralla yhdentoista kilowatin teholla.
Latausvalmius kustantaa arviolta 572 euroa per autopaikka. Moottoripyöräpaikan kustannusarvio on 286 euroa.
Luvut ottavat huomioon ARAn tuen.
– Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA) on mahdollista saada 35 prosenttia latausvalmiuden rakentamisen kustannuksista. Taloyhtiö on jo laittanut hakemuksen vetämään.
– Projektin rahoitus tapahtuu ensin taloyhtiön ottamalla pankkilainalla, jonka turvin suoritetaan maksut urakoitsijalle. Selvitämme osakkailta, kuka haluaa suorittaa maksun kerralla ja kuka pääomavastikkeiden muodossa. Laina-aika on kolme vuotta, Cederberg selvittää.
– Infra valmistuu muutamassa päivässä. Tavoitteena on, että se on valmiina kesäkuussa. Ensin halli on hyvä kuitenkin pestä kevään loskakelien jäljiltä, Cederberg pohtii.
Miksi taloyhtiö lähti suunnittelemaan ja toteuttamaan uudistusta?
– Sähköautojen rekisteröintitilastot ovat harpanneet viime aikoina suuren askeleen ylöspäin. Haluamme olla ajan hermolla ja mennä etukenossa tässä ajassa, Cederberg muotoilee.
– Ekologisuus ja viranomaisten tulevaisuuden vaatimukset sekä taloyhtiön imagon ylläpitäminen ovat myös merkittäviä perusteluita hankkeellemme. Tällä päätöksellä ja satsauksella pyrimme varmistamaan, että osakkaiden sijoitukset säilyttävät arvonsa, Soininen lisää.
Miehet mainitsevat, että projektissa on oltu yhteyksissä moneen suuntaan, palo- ja pelastusalan viranomaisten lisäksi esimerkiksi Kuopion rakennustarkastajaan ja Kiinteistöliittoon sekä liiton lakipalveluihin osakkaiden, isännöitsijän, pankin ja energiayhtiön lisäksi.