Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harrastus | Koskimelonta vaatii täydellistä keskittymistä ja läsnäoloa – Kajakilla kaatuminen kuuluu luonnollisena osana lajin kuvaan – "Vaikka elämässä olisi kuinka vaikeaa tahansa, koski antaa aina rakkauttaan"

Kuopiolainen psykologi, Kallan Melojien puheenjohtaja Aarni Mustonen pitää koskimelonnasta, koska lajissa ollaan henkisesti läsnä.

– Koski nappaa ihmisen täydellisesti otteeseensa. Koskessa ei voi miettiä mitään muuta, vaan täytyy keskittyä juuri siihen, mitä on tekemässä, hän kuvailee.

– Virtaavassa vedessä vallitsee aina pienen pieni riski, ja elimistö suhtautuu siihen vähän niin kuin vaaratilanteena ja laittaa henkisen läsnäolon sitä vastaavalle tasolle, Mustonen selostaa.

Hän huomauttaa, että nykyihmisillä on vaikeuksia läsnäolon kanssa, kun ympäriltä löytyy paljon häiritseviä tekijöitä. Hänen mielestään koskimelonta harjoittaa läsnäolon taitoa ja auttaa muutenkin mielenhallinnassa vaikeiden tunteiden, tressin ja levottomuuden kanssa kamppaillessa.

– Vaikka elämässä olisi kuinka vaikeaa tahansa, lähikoskemme Konnekoski Rautalammilla antaa aina rakkauttaan, hän sanoittaa kosken olemusta.

– Jos haluaa haastaa itsensä, koskessa melominen on henkiselle hyvinvoinnille todella iso juttu. Ainakin itse olen todennut, että aina kun elämässä on jotakin hankalaa ja vaikeita tunteita, niin koskessa käyminen helpottaa ja auttaa saamaan entistä parempia tunnelmia esille. Olen itsekin käynyt psykologilla asiakkaana ja todennut, että asioiden prosessointi on tärkeää. Myös koskessa oman korvien välin hoitaminen on ollut yhtä lailla merkityksellistä.

Kosken kuohuissa vedenpinnan tasolla näkee asioita, mitä muuten ei olisi mahdollista nähdä.

– Kermankoskella Heinävedellä voi talviaikaan katsella upeita jäitä kivissä. Konnekoskella saa keväällä ja alkukesästä nähdä luonnon tekemän suihkun, kun kalliolta valuu sulamisvesiä, Aarni Mustonen kertoo.

– Lyhyellä freestylekajakilla melominen on monipuolista kehonhallintatreeniä, ja meloessa löytää lihaksia, joiden olemassaolosta ei ole aikaisemmin ollut juurikaan tietoa.

Myös koskimelontaoppaana toimiva Mustonen kertoo, että kaatuminen on osa harrastusta ja että turvallisuustaitoja on opeteltu niin Kallan Melojien tukikohdassa Savisaaressa Pohjois-Kallaveden rannassa kuin myös uimahallissa.

– Kajakilla pystyyn pyörähtämisen oppiminen vaatii vähän sinnikkyyttä. Nohevimmat ovat oppineet eskimokäännöksen ensimmäisen harjoitussession aikana, mutta voi se kymmenenkin kertaa vaatia.

Koskimelonta sopii hänen näkemyksensä mukaan terveille ja uimataitoisille henkilöille, joilta löytyy myös ripaus rohkeutta ja halua laajentaa mukavuusaluettaan.

– Minun kanssani on mahdollista lähteä kokeilmaan lajia, lähes sata henkilöä koskimelonnan saloihin perehdyttänyt Mustonen kannustaa.

Konnekoski on Aarni Mustosen arvion mukaan melko matalan riskin koski, koska se on enimmäkseen hyvin syvä eikä siellä ole kiviä näkyvissä.

Kun vaikeusastetta nostetaan, myös riskit kasvavat.

– Olen melonut sellaisissakin paikoissa, missä selviäminen ei ole itsestään selvää ja mokaamisesta on voinut olla vakaviakin seurauksia. Sellaisissa paikoissa onnistuminen antaa tietynlaisen riemun, mitä ei muualta elämästä saa. Ensimmäinen reissuni vaativammille koskille Åressa Ruotsissa oli tällä tavalla ravisteleva, hän muistelee.

Vastapainona hän kertoo myös mokanneensa paikassa, missä ei olisi saanut mokata. Paikka oli Saramojoen Louhikoskella Nurmeksessa kevättulvan aikaan.

– Siellä on kaksi jyrkkää osaa koskessa ja nopeasti virtaava vettä välissä. Selvisin ensimmäisestä jyrkästä könkäästä, mutta tasaisemmalla, helpommalla osalla kaaduin. Eskimokäännös ei onnistunut, hän kertaa.

– Kun kypärään alkoi tulla aika monta iskua, oli pakko siirtyä uimaan. Uinnin aikana koski antoi minulle muutaman aika tiukan sukelluksen, ja olin veden alla vähän pidemmän aikaa. Pääsin rantaan ja huomasin, että kypärään oli tullut halkeama. Lisäksi kypärän otsalippa oli kadonnut. Pää oli jonkin aikaa vähän kipeä, mutta parani nopeasti. Laadukas kypärä pelasti pääni.

Mustonen korostaa, että kyseessä oli erittäin haastava paikka, jollaiseen aloittelijoita ei viedä. Myös uimiseen liittyvät riskit pyritään pitämään lajissa pieninä.

– Opettelemme uimaan jalat pinnassa, jotteivät jalat päätyisi kiven koloon.