Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulutus | Maiski Tiainen ja Senni Nuutinen ovat tehneet sirkusartistin tutkinnon – Taitavimmat esiintyjät tulevat ”kaukaa idästä Kuopiosta asti”

Helsingin Kalasataman puistoon rantautui puolistoista viikkoa sitten katusirkuskarnevaali Artic Ensemble. Taitavimmat esiintyjät tulevat ”kaukaa idästä Kuopiosta asti”, kuten tilaisuuden juontaja veisteli.

Moninkertainen ilma-akrobatian SM- ja PM-mestari Lotta Haapea, 17, hulavanteella ja huumorilla viihdyttänyt Senni Nuutinen, 23, ja nuorallatanssija Maiski Tiainen, 25, sävähdyttivät helsinkiläisiä lapsiperheitä tempuillaan.

Maiski ja Senni ovat opiskelleet sirkusartisteiksi Lahden ammattikoulussa ja tehneet siellä kolmen vuoden ammattitutkinnon.

Tutkinnossa on pakolliset ja valinnaiset opinnot niin kuin muissakin ammatillisissa tutkinnoissa.

Tutkinnossa annetaan valmiuksia sirkusartistin esiintymiseen sekä sirkuspalveluiden markkinoinnista, palvelujen tuottamisesta ja tapahtumien järjestämisestä. Kehollinen ilmaisu on kuitenkin koulutuksen keskiössä.

Maiski ja Senni ovat Kuopion Sirkuksen päätoimisia ohjaajia. Maiski opiskelee työnsä ohella Jyväskylän ammattikorkeakoulussa myös toimintaterapeutin tutkintoa.

Kyllä sirkuskoulusta voi saada oikean ammatin.

– Kyllä sirkuskoulusta voi saada oikean ammatin. Koulussa opiskellaan käytäntö edellä eli harjoitellaan sirkustaidetta aamusta iltapäivään ja treenejä voi jatkaa omatoimisesti iltaisin, kuvailee Tiainen.

Sirkuskoulussa opiskellaan akrobatiaa, kehitetään voimaa ja notkeutta. Harjoittelu voi tapahtua pareittain tai ryhmässä. Jongleerausharjoituksia tehdään palloilla, keiloilla tai esimerkiksi renkailla.

Myös ilmaisutaito, pantomiimi, sekä klovnin ja juontajan taitojen harjoittelu kuuluu opetukseen.

Sirkus aloitetaan usein jo lapsena. Kuopion sirkuksessa on noin 320 oppilasta.

Sirkusopetusta järjestetään 4-vuotiaista ylöspäin aina aikuisryhmiin asti. Kuopion Sirkus tuottaa esityksiä tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Maiski korostaa, että sirkustaidot opitaan vuosien jatkuvalla harjoitelulla.

Tekniikoiden hionta vaatii intohimoa ja kärsivällisyyttä. Kalastamassa esiintymispaikalla kova tuuli toi haasteita tasapainon ylläpitämiseen.

– Varmuus tekemiseen tulee vuosien aikana. Olosuhteet vaihtelevat. Esimerkiksi Kalastamassa tuulisena päivänä on tunnettava hyvin, miten oikukas tuuli vaikuttaa esityksessä käytettäviin sirkusvälineisiin. Kun taidot on opittu, niiden ylläpitäminen on mahdollista pienemmällä harjoitusmäärällä.

Sirkustemppujen tekeminen on erilaista harjoituksissa kuin itse esityksessä. Esiintymistäkin pitää harjoitella erikseen.

Sirkus vaatii Maiskin mukaan luovaa kokeilunhalua ja uusien osa-alueiden teknikoiden oppimista.

– Ohjelmanumeroiden rakentamisessa joutuu käyttämään luovuutta ja suunnittelemaan esityksiä omien vahvuuksiensa pohjalta.

Sirkustaistelijoiden ja -opettajien liiton Temen vähimmäispalkkasuositukset vuonna 2021 ikälisien mukaan vaihtelivat pyöreästi 2 000–3 000 euron välissä.