Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kädentaito | "Ihmiset haluavat tulla huijatuksi miellyttävällä tavalla ja nähdä jotakin, mitä eivät näe normaalissa elämässä" – "Taikuus on älyllistä viihdettä”

Paitsi silmänkääntöä, taikuus on myös kädentaitoa mitä suuremmassa määrin.

– Esimerkiksi korttitaikuus vaatii sorminäppäryyttä ja kaikki temput lukuisia toistoja harjoitusvaiheessa, että taito menee selkäytimeen, 26 vuotta ammatikseen taikonut Tapio Salomaa kertoo.

– Sormus- ja narutemppua harjoittelin aikoinaan lähes joka päivä puolen vuoden ajan kilpailua varten, mitalisijoja näyttämötaikuuden suomenmestaruuskilpailuista, mutta myös ravintolataikuudesta pokannut taikuri Salomaa mainitsee.

Vaikka kädet liikkuisivat jo näppärästi, niin se ei vielä riitä.

– Tarvitaan myös huomion ohjaamisen taitoa, ajoituksen mestaruutta, puheen yhdistämistä sekä ennen kaikkea esiintymistaitoa, Salomaa luettelee.

Kotona Tapio Salomaalla surisee ompelukone.

– Teen paljon taikurin välineistöä itselleni ja myös kollegoilleni. Keväällä ompelin blendon eli huivin, jonka materiaali on silkkiä. Puusta olen tehnyt yleensä joitakin pieniä osia isompiin kokonaisuuksiin. Myös liima, muovi, pahvi ja metalli ovat käytössä, mutta metallitöissä minua on auttanut yksi kaveri. Niitä en osaa vielä kunnolla.

Taikavälineistöä voi tilata myös maailmalta netistä.

– Monesti ne kuitenkin vaativat pieniä viilauksia. Niitä pitää parannella.

Kun Taiteen edistämiskeskukselta (Taike) napsahti Salomaalle korona-apurahat, hän hankki elämänsä ensimmäisen teetetyn esiintymisasun.

– Puku on kuopiolaisen vaatturin Raimo Kokon käsialaa, Siilijärvellä asuva, mutta paljon Kuopiossa keikkaileva Salomaa mainitsee.

– Hankin myös uuden äänentoistolaitteiston. Vanha oli palvellut jo 21 vuoden ajan. Ostin myös taustaverhokulissin, joka suojaa vähän sivustaakin, koska se on kaareva.

Kun Tapio Salomaalta kysyy, mitä taikuus on, hän siteeraa yhtä suuresti arvostamaansa kollegaansa ja ensimmäistä opettajaansa Jorma Airaksista.

– Muistelen Jorman sanoneen, että ”taikuus on huijaamisen taidetta”, Salomaa toteaa.

– Ihmiset haluavat tulla huijatuksi miellyttävällä tavalla ja nähdä jotakin, mitä eivät näe normaalissa elämässä. Taikuus on myös yllättävää, hauskaa ja naurattavaakin, ja moni jää miettimään, että miten se oikein tuon tempun teki. Taikuus on mielestäni älyllistä viihdettä, myös pöydissä tapahtuvan lähitaikuuden ohjelmistoonsa ottanut Salomaa luonnehtii.