Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koti & Asuminen | Miten taloyhtiöt ovat varautuneet kriisitalveen? – Onko mikään taho ohjeistanut asukkaita tulevista sähkökatkoksista?

Ukrainan sota yllätti koko maailman. Jokaisella taloyhtiöllä kuuluisi olla pelastussuunnitelma, joissa varaudutaan riskeihin. Tulevana talvena todennäköisin uhka lienee sähkökatkokoset.

Edelliseen vuoteen verrattuna syyskuussa Suomen sähkönkulutus on laskenut 7 prosenttia.

Tämäkään ei välttämättä riitä. Tarvittaisiin Olkiluoto 3 pohjoismaiden suurimman voimalaitoksen onnistunut käyttöönotto.

Mikäli emme saa riittävästi pohjoismaista sähköä, Suomessakin pitäisi varautua viranomaissuositusten mukaan jopa 72 tunnin sähkökatkoihin.

Naapurimaan kantaverkkoyhtiö on jo varoittanut Etelä-Ruotsia tulevasta sähköpulasta. Ovatko kuopiolaiset taloyhtiöt saaneet mitään ohjeistuksia sähkökatkoista?

Jos valtiolta tai aluehallinnolta ei tule ohjeistuksia, taloyhtiöiden hallitusten täytyy aktivoitua. Hallitukset voivat velvoittaa, että isännöitsijät laativat pikaisesti jokaiseen kotiin ohjeistuksen.

Parin tunnin katkoksesta vielä selviää hyvin, kun osaa varautua.

Vuokrataloyhtiön Niiralan Kulman toimitusjohtaja Kari Keränen sanoo, että pian aletaan laatia johtoryhmässä ohjeistuksia, miten varautua sähkökatkoksiin.

– Ohjeistukset ovat myös hallinnon itsensä etu. Jos asukkaille sähkökatkokset tulevat yllätyksenä, asukkaiden soitot tukkivat linjat. Ohjeistuksilla vältetään turha soittorumba. Meidän on myös ratkaistava, miten talojen tekniikka toimii katkosten aikana, pohtii Keränen.

Keränen asuu itse Rytkyllä omakotitalossa ja tunnistaa omassa elämässäänkin, että keskeiset tarpeet ovat sähköpiuhan varassa.

– Parin tunnin katkoksesta vielä selviää hyvin, kun osaa varautua. Meillä on sikäli hyvä tilanne, että talossa on puulla lämmitettävä leivinuuni ja takka.

Sähkökatkosten yhteydessä voi käyttöveden jakelu, kylmäsäilytys, asuntojen lämmitys, hissien toiminta ja wc:n pytyn huuhtelu häiriintyä.

Kaupat voivat olla kiinni, korttimaksu ja hissit eivät toimi.

Asukkaiden täytyisi varautua muun muassa kuivamuonalla, varastoida reilusti vettä, varata käteistä ja esimerkiksi hyödyntää parvekkeen viileyttä ja pohtia miten wc-pöntön voi tyhjentää jätesäkkiin ja kuljettaa ulos.

Lämmintä vaatetusta ja jopa makuupusseja voi tarvita, jos huoneiston lämpötila laskee 10–15 asteeseen. Taloyhtiöiden hallituksilta vaaditaan aktiivisuutta myös siksi, että vanhempi väki ei osaa hakea tietoa netistä.

Kuopion Talokeskuksen toimitusjohtaja Jari Bolodin mukaan muutama valveutunut taloyhtiö on ohjeistanut asukkaita mahdollisten sähkökatkojen varalta.

– Enemmän keskustelussa on ollut siitä, miten taloyhtiö tai yksittäinen asukas ja osakas voi tehdä sähköpulan ja kustannusten nousun hillitsemiseksi? Sähkön säästöstä on tiedotettu taloyhtiöissä ja tästä onkin tullut paljon kiitosta, kommentoi Bolodin.

Bolodin arvioi, että taloyhtiössä ja kotona on yllättävän paljon asioita, joihin huomiota kiinnittämällä tai käyttötottumuksia muuttamalla voidaan veden, lämpöenergian ja sähkön kulutusta vähentää.

Kun muutamme sähkökulutustottumuksiamme, meidän ei tarvitse kovin paljon tinkiä mukavuudestamme. Kulutuksemme vaikuttaa myöhemmin sähkökatkojen määrään, muistuttaa Bolodin.