Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakentaminen | Luonto tulee yhä voimakkaammin kaupunkiin – Näkyy esimerkiksi niittyjen ja risuaitojen määrässä

Lukija on ollut yhteydessä Viikkosavoon ja ihmetellyt Harjulanrannan rantaraitin tuntumaan ilmestynyttä, oksista koottua aitaa. Aluetta on ehostettu viime vuoden alusta asti – kevyen liikenteen väylää on muun muassa levennetty niin, että pyöräilijöille ja jalankulkijoille on omat kaistansa. Samalla väylän varteen on rakennettu lahopuu- eli risuaita, joka on ollut paikalla viime kesästä asti. Risuaidat tarjoavat ravintoa ja suojaa erilaisille hyönteisille, minkä lisäksi aidassa viihtyvät pikkulinnut sekä sisiliskot, kertoo suunnitteluhortonomi Sirpa Nieminen Kuopion kaupungilta.

– Harjulanranta on myös lepakoiden ruokailualuetta, monimuotoinen ja luonnonmukainen viherrakenne hyödyttää myös niitä, Nieminen sanoo.

Nieminen kertoo, että kaupungin rakentamia risuaitoja löytyy Kuopion seudulta muutamia. Esimerkiksi Amerikanraitin varrelta Pirttilahdenpuistosta, Rautaniemen Laukkapuistosta ja Pirttilahden satamasta. Lisäksi sellainen on suunniteltu Inkilänmäen Inkilänpuistoon.

– Ja totta kai esimerkiksi taloyhtiöt ovat voineet tehdä omia pienempiä risuaitojaan.

Luontoa tuodaan yhä voimakkaammin urbaaniin kaupunkiympäristöön. Nieminen kertoo, että lahopuut, kukkaniityt, kaupunkipuut ja luonnonmukaiset hulevesien käsittelyratkaisut ovat keskeisiä teemoja sekä valtakunnallisessa että kansainvälisessä keskustelussa.

– Vähän haastetaan ihmisten esteettisyydentajua. Rakennetut kaupunkiympäristöt ovat perinteisesti olleet myös viheralueiden osalta hyvin kliinisiä ja sliipattuja. Nykyään suunnitellaan entistä enemmän luonnonmukaisia ratkaisuja – esimerkiksi nurmikoiden tilalle niittyjä.

– Mutta koko ajan tulee toki pitää mielessä, että kaupunkiin tarvitaan myös hoidettuja puistoja.

Harjulanrannan lahopuuaita tulee nimensä mukaisesti lahoamaan ajan kanssa. Se on rakennettu rantaraitin leventämisen ja vesihuollon saneerauksen vuoksi kaadettujen puiden rungoista ja hakkuutähteistä. Pohjimmaiseksi on laitettu paksumpia runkoja, niiden päälle puolestaan kasattu erivahvuisia rankoja ja risuja. Nieminen kertoo, että suurin osa Harjulanrannan kunnostustyössä tulleista risuista on päätynyt aitaan.

– Muuten nämä olisi viety kaupungin haketusalueelle, mistä olisi tullut muun muassa kuljetuksista syntyviä päästöjä. Ajattelemme, että jokaisella pienelläkin teolla on merkitystä ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumisessa ja monimuotoisen ja kiinnostavan kaupunkiympäristön muodostumisessa.