Terhi pelasti Meepi-koiran adoptoimalla

Terhi Wahlman adoptoi espanjalaisen kulkukoiran Meepin. Meepi on asunut Terhin luona nyt reilun kuukauden ajan.

Espanjalainen kulkukoira Meepi löysi kodin kuopiolaisen Terhi Wahlmanin luota. Nyt siitä kasvatetaan lupsakkaa savolaista.

Kun kuopiolainen Terhi Wahlman alkoi haaveilla koirasta, hän oli päättänyt ottaa mieluummin aikuisen uutta kotia vailla olevan koiran, kuin pennun. Hän etsi kodinvaihtajia netistä, kunnes lopulta törmäsi Meepin ilmoitukseen. Meepi oli espanjalainen kulkukoira, joka oli päätynyt Espanjassa koiratarhalle tammikuussa. Terhi kuuli myöhemmin, että Meepin kohtalona olisi voinut olla tappotarha, mikäli uutta omistajaa ei olisi löytynyt.
– Näin Meepistä monia kuvia ja videoita päätöksen tueksi. Kyselin myös paljon maahantuojalta. Hän teki minulle pitkän haastattelun, ennen kuin päätti, onko minulla hänen mielestään tarjota Meepille sopiva koti. Voimme myös pitää yhteyttä puolin ja toisin, ihan kuin suomesta otetun pennun kasvattajan kanssa voisi tehdä, Terhi kertoo.

Meepin taustoista ei ole tietoa

Terhi haki Meepin kotihoidosta Etelä-Suomesta huhtikuun ensimmäinen päivä. Nyt Meepi on saanut totutella uuteen kotiinsa ja perheeseensä reilun kuukauden ajan. Terhin mukaan kaikki on sujunut hyvin.
– Meepi on sosiaalinen toisia koiria ja ihmisiä kohtaan. Meepiä kuvailtiin riehakkaaksi, mitä ensin vähän jännitinkin. Nyt kun se on jo paremmin kotiutunut, on se rauhoittunut. Aktiivinen ja touhukas Meepi on silti, mutta todella kiltti.
Meepin taustoja ei tiedetä, eikä tarkkaa ikää. Eläinpassiin syntymäpäiväksi on merkitty 1.9.2015.
– Meepi oli alusta saakka sisäsiisti. Se viittaisi siihen, että se on joskus ollut jonkun lemmikki, mutta hylätty. Olisi mielenkiintoista tietää mitä se on kokenut, mutta se on mahdoton tehtävä.
Terhi itse suosittelee, että rescuekoiran ottaminen kannattaa pitää vaihtoehtona mielessä, jos haaveilee koirasta.
– Suomessa ja ulkomailla on paljon apua tarvitsevia koiria. Osa niistä voi joutua lopetettavaksi, jos ne eivät löydä ottajaa.

Ei sairaita tai ongelmakoiria

Suomessa toimii paljon rescueyhdistyksiä, jotka tuovat koiria Suomeen esimerkiksi Espanjasta, Romaniasta, Venäjältä ja Bulgariasta. Kysyimme Espanjan katukoirat ry:n puheenjohtaja Lea Pulkkiselta, millainen prosessi koiran tuominen Suomeen on. Espanjan katukoirat ry:n kautta Suomeen tuodaan vuosittain 150–200 rescuekoiraa.
– Koiria olisi pelastettavana vaikka kuinka paljon, mutta haluamme varmistaa tarkkaan, että koira sopii uuteen kotiinsa. Siksi emme tuo koiria hirmuisena massatuotantona, vaan pyrimme jokaisen kohdalla varmistamaan, että Suomeen tuodut koirat adoptoitaisiin loppuelämän koteihin, Pulkkinen avaa.
Hän sanoo, että heidän kauttaan Suomeen pyritään lennättämään vain terveitä koiria. Koirat on rokotettu, leikattu, sirutettu ja perustarkastettu jo Espanjassa. Myös tarvittavat loishäädöt on tehty. Samoin koirilta otetaan verikokeet esimerkiksi sydänmatoa ja leishmaniaa varten.
– Tuomme elinkelpoisia yksilöitä, joilla on mahdollisuus sopeutua uuteen kotiin. Emme tuo tarkoituksella ongelmakoiria.

Harkitse aina tarkkaan

Pulkkinen haluaa korostaa, että kuten minkä tahansa lemmikin ottamista, myös rescuekoiraa tulee harkita tarkkaan.
– Tärkeintä on muistaa, että koira on jo kerran hylätty. Niinpä olisi erittäin tärkeää, että ottajalla olisi tarjota sille loppuelämän koti.
Koirat ovat olleet tarhaolosuhteissa, joten niiden käytös voi muuttua, kun ne siirretään kotiolosuhteisiin. Kaikkeen on varauduttava.
– Adoptiota pohtivan pitää miettiä etukäteen, onko valmis sitoutumaan koiraan. Yhdistyksenä tarjoamme adoptoijille kaiken mahdollisen tukemme koira-arjen avuksi ja koirat on varmasti tuotu maahan laillisesti.