Thainyrkkeilyn SM-voittaja ei tappele

Paavo Leinosen jalka nousee räjähtävään potkuun. Kuva: Ismo Vornanen

Paavo Leinonen tähtää maailman parhaaksi.

Paavo Leinonen (15) on rauhallinen ja hymyilevä nuori mies. Yläkouluikäinen nuorukainen hallitsee thainyrkkeilyn lyönnit, potkut, puolustustekniikat ja pystypainin. Kuopion Oheisharjoittelukeskuksella hän heittää vaikuttavasti jalan silmänräpäyksessä korkeuksiin. Räjähtävä nopeus on Paavon kaltaiselle kamppailijalle tyypillinen ominaisuus.
– Olen käynyt kahdesti SM-kisoissa ja voittanut molemmilla kerroilla kultaa. Jäin koukkuun heti ensimmäisessä ottelussa. Otteluissa unohdan kaiken muun ja koen flow-tilan. Tunnen adrenaliiniryöpyn suonissani, kun maaginen rituaalimusiikki aloittaa ottelun, Paavo kuvailee.

PAAVO sanoo aina poistuvansa paikalta, jos joku kaveri haastaa riitaa tai haluaa tapella.
– Poistun paikalta, jos joku haluaisi tapella harjoitussalin ulkopuolella. Lähtiessäni saatan sanoa, että tule salille, niin voimme valvotuissa oloissa otella, jos haluat kamppailla, Paavo sanoo.
Thainyrkkeilyssä kunnioitetaan vastustajaa, tuomaria ja yleisöä. Ennen ottelua kierretään kehä ja symbolisesti kiitetään kumartamalla kaikissa kulmissa.

VANHEMMAT joskus pohdiskelevat, harjoitteleeko Paavo liikaa, mutta tervepäinen nuori mies ei tunne väsymystä.
– Koulun, harjoituksien ja iltapalan jälkeen käyn nukkumaan, jotta palaudun hyvin 8-9 tunnin yöunen aikana. Iltaisin en räplää puhelinta tai katso televisiota, jotta yöuneni ei häiriintyisi.

THAINYRKKEILYSSÄ on riskejä, koska potkut ja lyönnit menevät perille asti. Paavo uskoo kuitenkin suojautumis- ja hyökkäystaitojensa avulla pysyvänsä ehjänä ja tähtää ammattilaiseksi. Ensimmäisen SM-mestaruutensa hän voitti sarjassa 67 kiloa, mutta kova harjoitus pudotti painoa ja toinen mestaruus tuli sarjassa 60 kiloa.
– Lokakuussa lähden harjoitusleirille Thaimaahan. Toivon voittavani joskus lajin emämaassa jonkun suuren stadionturnauksen ja pääseväni kiertämään ammattilaisena maailmaa.

SM-MESTARI ei ujostele sanoa ääneen thainyrkkeilyn lopullista tavoitettaan.
– Haluan olla jonakin päivänä maailman paras thai-nyrkkeilijä. Siksi harjoittelen joka päivä.