Tilaisin vähän sadetta, kiitos!

Viime kesä oli ihanan aurinkoinen. En heti muista, milloin olisi viimeksi ollut niin hyvä kesä, näin helteistä nauttivan näkökulmasta. Mutta helteessä on toki haittapuolensa. Esimerkiksi maastopalojen vakava uhka. Viime kesänä metsäpalojen liekkimeret velloivat holtittomasti Ruotsissa. Sitä ei tietenkään kukaan olisi toivonut. Monessa kuopiolaispihassakin nurmikko paloi kasteluyrityksistä huolimatta, ja eläimet olivat kovilla juomaveden puutteesta johtuen. Meilläkin vietiin vesilautasia pihalle siilejä ja muita metsän eläimiä varten.

Nyt maastopalojen uhka on jälleen todellinen. Yleensä maastopalovaroituksia on totuttu kuulemaan erityisesti juuri parhaimpina kesäkuukausina heinä–elokuussa, mutta nyt on hämmentävän kuivaa jo huhtikuussa.

Pelastusviranomaiset ovat huolissaan maastopalokaudesta Savossa. Poutajakso on sulattanut lumia ja tuonut esiin ylivuotisen, kuivan heinikon. Uusi ruohikko ei kuitenkaan vielä laajalti viherrä. Näin ollen elämme riskialtista aikaa maastopalojen suhteen. Viimeksi pitkäperjantaina heinikon kulotuksesta alkanut palo tuhosi varaston ja auton Nilsiässä, kertoi Savon Sanomat tiistaina. Pelastusviranomaiset kehottavatkin, ettei kukaan kulottaisi vanhoja heiniä tai polttaisi roskia pihassa.

Harvemmin sanon tätä ääneen, mutta nyt pieni sade olisi todellakin paikallaan. Maastopaloriskin hillitsemisen lisäksi sade auttaisi myös esimerkiksi katupölytilanteeseen. Sade sitoisi pölyä ja huuhtoisi katuja puhtaaksi. Samoin sade auttaisi sulattamaan viimeisetkin lumet ja kasvit alkaisivat helpommin vihertää.

Pieni sadetanssi lienee nyt paikallaan!

Kirjoittaja on toimittaja.