Torikujalla kuului hevosen hirnunta

Kuopiossa oli ennen vanhaan paljon puutalokortteleita. Niistä on säilynyt muun muassa Pikku-Pietarin torikuja. Tämä kuva on Sorvarinkadulta. Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU

Pikku-Pietarin torikujalla hakattiin ennen halkoja hevosten hirnuessa.

Aivan Kuopion ydinkeskustasta löytyy pala kauniisti säilynyttä historiaa, joka ei varmasti ole vielä kaikille kuopiolaisillekaan tuttu. Muutaman askeleen päässä torilta löytyy idyllinen pieni kadunpätkä, jolla kävellessä tuntuu kuin olisi matkannut ajassa taaksepäin. Kyseessä on tietenkin Pikku-Pietarin torikuja. Harva myöskään tietää, mitä torikujalla on ollut ennen nykyisiä pieniä käsityömyymälöitä.

PIKKU-PIETARIN torikujan aittarakennus kuuluu vuonna 1903 valmistuneeseen puutaloryhmään. Teurastaja ja liikemies Wilhelm Tuhkanen rakennutti yli 100-vuotiaan, keltaisen asuintalon kodiksi omalle perheelleen. Kuopion kaupunki osti talon Tuhkasen suvulta vuonna 1936 ja vuokrasi siitä kaupunkilaisille muun muassa asuintiloja. Vuonna 1987 tontti kaavoitettiin pysyvästi liike- ja asuinkäyttöön. Kiinteistössä on suoritettu mittava peruskorjaus. Tänä päivänä puutaloryhmä on arvokas suojelukohde.

TORILTA päin katsottaessa ensimmäisessä aitassa nykyisin puukäsityömyymäläänsä pitävän Vaahteramäen Mumman & Papan mummana tunnettu Ritva Lönn kertoo kuulleensa torikujasta monia tarinoita asiakkailta.
– Naapuritontilla on ilmeisesti ollut ihan samanlainen aitta mutta vastapäin. Aittaa ovat käyttäneet paitsi talon asukkaat, mutta myös muut kaupunkilaiset.

AITOISSA on käyty kauppaa ennenkin ja keskellä oli ennen hevostalli, jossa muun muassa Vossikka-Ville piti Poju-hevostaan. Lönn kertoo kuulleensa, että myös maalta kaupunkiin vierailulle tulleet saattoivat viedä hevosensa talliin. Nykyisin tallin tilalla on kahvila ja keittoravintola.
– Meillä on myymälä torin laidalla ja siellä on välillä tullut puhetta torikujasta. Moni vanhempi ihminen on kertonut, kuinka on lapsena asunut puutalossa aitan takana. ”Aisabaarissa” on kuulemma käyty ryypyllä ja aitan hirret on kuulemma tuotu Karttulasta, Lönn sanoo.

NYKYINEN torikujan toiminta alkoi aitoissa vuoden 1989 kesäkuussa. Kuja on auki kesä-heinä-elokuun sekä joulun alla ja sieltä löytyy kymmenen pikku puotia, joissa myydään erilaisia lahja- ja käyttöesineitä. Joidenkin aittojen yläkerrassa voi ihailla näyttelyitä ja itse kujalla voi satunnaisesti kuulla haitarin soittoa ja Pikku-Pietarin laulua.
– Tämä miljöö on todella ihastuttava ja hienointa on, että aitta on täysin alkuperäisellä paikallaan. Parhaita ovat lasten reaktiot, kun he sanovat, että ihan kun tultaisiin mummolaan tai Harry Potter -maailmaan.

 

Juttua muokattu 28.6. klo 12.40. Korjattu, että torikujan on avoinna kesäkuusta elokuuhun, eikä kesäkuusta heinäkuuhun.

Torikujalla Vaahteramäen Mummana tunnettu Ritva Lönn ja Totti Autio, joka on yksi tämän kesän Pikku-Pietareista. Kuva: Inka Matilainen