Torille kaivataan kattoa

Viime Viikkosavossa niin apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllönen kuin kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen puheenjohtaja Hanna Kokko nostivat esille ajatuksen kävelykatujen ja torin osittaisesta kattamisesta.
Kesätapahtumien suurin riski on Suomen ailahteleva sää. Sää vaikuttaa myös terassien suosioon. Ihmiset viihtyvät ympäri vuoden paikoissa, joissa he voivat tavata toisiaan ja katsella ohikulkijoita. Esimerkiksi Sokoksen kongin sisäterassi on vilkas kohtaamispaikka, koska ihmiset viihtyvät yhteisöllisessä tilassa, missä on kuivaa ja lämmintä.
Näin alkukeväästä Roomassa, miten viileillä ilmoilla ihmiset istuivat lasitettujen terassien sisällä ja tarkkailivat kaupunkimaisemaa. Lämpimissäkin maissa katetaan yhteisöllisiä kohtaamispaikkoja sateen ja tuulen vuoksi. Meidän leveysasteilla kattamisratkaisut olisivat erityisen tärkeitä, jos ihmiset halutaan toistensa yhteyteen. Meillä ihmiset vetäytyvät kesäkuukausien ulkopuolella herkästi koteihinsa ja Kuopion tori hiljenee venäläiseksi lentokentäksi, kuten kaupunginjohtaja Kari Häkämies aikoinaan totesi.
Nilsiän ideanikkari Matti Kuosmasella oli vuonna 2016 huima kattamissuunnitelma Tahkovuorelle. Tahkolla piti Kuosmasen visioissa lasketella lumella heinäkuussa ja loikoilla tropiikin lämmössä tammikuussa. Toistaiseksi ei ole löytynyt investoinnille 150 miljoonaa euroa.
Sään armoilla ovat kaikki ulkoilmatapahtumat Viinijuhlasta Kalaryssäykseen. Saisiko satamaan jonkun esiin vedettävän edullisen kattamisratkaisun? Kaupunki voisi käynnistää pikaisesti yritysten kanssa ydinkeskustan kattamistalkoot.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.