Torin lainakirjoista voi nauttia syksyyn saakka

Eira Walther, lapset Elena ja Anton sekä mummo Marketta Räsänen tuumivat, että yhteiseen käyttöön tarkoitettku torin kirjahylly on hieno idea. Kuva: Aija Pirinen

Kuopion torilla, Veljmies-patsaan läheisyydessä on kesän alusta lähtien sijainnut lainakirjakaappi, johon ihmiset ovat voineet lahjoittaa kevyttä kesälukemista ja lastenkirjoja. Kaapista voi vapaasti lainata mieleistään luettavaa ja tuoda sinne omia kirjojaan muiden iloksi.

Kuopion torilla maanantaina olleet Marketta Räsänen, tyttärensä Eira Walther ja lapsenlapset Elena ja Anton huomasivat torin kirjahyllyn nyt ensimmäistä kertaa.
– Mielestäni kirjahylly on hyvä idea. Moni ei varmaan ole kuullutkaan koko asiasta, Marketta pohtii.
Saksassa asuva Eira sanoo, että Saksassa vastaavia yhteiskäyttökirjahyllyjä on jopa busseissa.
– Hyllyt ovat busseissa kuljettajan takana. Ihmiset voivat lukea matkan aikana, Eira sanoo.

Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen kesä-assistentti Emma Saramäki kertoo, että lainakirjakaappi on otettu mukavasti vastaan. Kirjat vaihtuvat hänen mukaansa tiuhaan.
– Etenkin lastenkirjat. Olen myös nähnyt lapsia vanhempineen lukemassa kirjoja kaapin vieressä. Lainakirjoja voi myös kommentoida ja suositella muille niihin kiinnitettävien kirjamerkkien avulla. Kaappi on torilla yötä päivää ja onneksi siihen ei ole kohdistunut ilkivaltaa.

Kirjoja voi lainata niin kauan kun kelit sallivat. Jos säät suosivat, saattaa kirjakaappi olla torilla syyskuun loppuun. Lokakuussa se kuitenkin viedään talvisäilytykseen ja tuodaan takaisin keväällä.
– Lainakirjakaappi syntyi osana torin 200-vuotisjuhlaa. Halusimme torille uusia juttuja ja asioita, joilla voi ilahduttaa ihmisiä.

Kirjakaapin kesäisen ilmeen on toteuttanut kuopiolainen taiteilija Minna Suuronen. Suuronen tunnetaan persoonallisen värikkäistä hatuista ja vaatteistaan.