Toripaikkahinnat ihmetyttävät Kuopion maaseututoreilla

Torikauppias Ritva Hämäläinen pelkää, että Kuopion maaseutualueiden torit tyhjenevät liiketoiminnasta ja ihmisistä. Tähän asti hän on viihtynyt hyvin Juankosken torilla. Ilmapiiri sallii jopa osan päivää itsepalveluna toimivan kojun, jossa kukat valitaan ja maksetaan siihen varattuun postilaatikkoon myyjän ollessa toisaalla.

Torisääntö päivitetään tänä kesänä, mutta hintoihin ei ole luvassa muutoksia. Juankoskella toripaikkamaksut moninkertaistuivat kuntaliitoksen myötä.

Torikauppias Ritva Hämäläinen on myynyt kukkia kesäisin Juankosken torilla jo 31 vuotta. Nyt Juankosken liityttyä Kuopioon joutuu hän harkitsemaan toimintansa supistamista, kun toripaikan kesäkauden hinta hyppäsi viime vuoden noin 300 eurosta yli 1000 euroon.

– Tähän asti olen pitänyt myyntipisteen auki ainakin syyskuulle, jopa lokakuulle. Jos hinta ei tästä alene, niin joudun varmaan sulkemaan jo heinäkuun puolivälissä, Hämäläinen harmittelee.

Torisääntö
päivitetään

Huhtikuun alusta Kuopion kauppatorin ja satamatorin toritoiminnasta vastaaminen siirtyi Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistykselle. Tämä kesä on siirtymävuosi, jonka aikana suuria muutoksia torikäytännöissä ei vielä tapahdu. Tilla Martikainen Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksestä kertoo, että nyt selvitellään suurempien muutosten tarvetta ensi vuoden varalle.

– Jo tälle vuodelle olemme tehneet helpotuksia pienten toritapahtumien kohdalla. Jatkossa yleisölle ilmaisista tapahtumista, joihin ei liity myyntiä, ei peritä lainkaan aluevuokraa.

Myös torilavan käyttö on nyt vastikkeetonta erilaisille toritapahtumille ja esityksille, ja valmisteilla on torikauppiaiden ja tapahtumajärjestäjien yhteinen sähköinen tilavarausjärjestelmä.

Hinnat
eivät muutu

Toripaikkahinnoista puolestaan päättää edelleen Kuopion kaupunkirakennelautakunta. Muutoksen seurauksena myös maaseutu- ja kaupunginosatoreja koskeva torisääntö on tarkoitus päivittää, ja valmisteilla oleva ehdotus käsitellään lautakunnan kokouksessa toukokuussa. Kaupungininsinööri Ismo Heikkisen mukaan kovin suuria muutoksia ei maaseututorien käytäntöihin kuitenkaan ole luvassa.

– Hinnastoon ei näillä näkymin ole tulossa mitään muutoksia. Lähinnä yritetään helpottaa toimintaa esimerkiksi kaupunginosatorien uudella ilmoitusmenettelyllä, niillä kun ei juuri ole nykyisellään toimijoita.

20% alennus
maaseudulla

Kuopion alueen maaseututorien toripaikkahinnat määräytyvät niin, että Kuopion kauppatorin hinnaston mukaisesta maksusta vähennetään 20 prosenttia. Torikauppias Hämäläisen mukaan se ei riitä.

– Hinnat ovat ihan älyttömiä alueen asiakaspohjaan suhteutettuna, varmasti häviää lopulta suurin osa liiketoiminnasta näiltä liitoskuntien toreilta. Ja silloin hiljenee koko torielämä.

Kaupunkiympäristön palvelualueen apulaiskunnossapitopäällikkö Hannele Kauppinen kertoo, että alun perin nykyiseen torisääntöön lisättiin 20 prosentin alennus maaseutu- ja lähiötoreille juuri näiden alueiden liiketoiminnan tukemiseksi.

– Silloin tehtiin laajoja vertailuja muihin Suomen kaupunkeihin, ja Kuopion hinnat olivat tässä vertailussa ihan kohtuulliset.

Hän ei kuitenkaan tiedä, millä perusteella juuri tämän suuruinen alennus on valittu. Ilmeisesti mihinkään tarkempiin selvityksiin esimerkiksi mahdollisesta asiakaspohjasta tai keskimääräisten liikevaihtojen eroista se ei perustu.

– Tässä vaiheessa hintoja ei olla muuttamassa, mutta kyllähän niitä myöhemminkin tarvittaessa voidaan päivittää. Emme tosin ole saaneet niistä vielä palautetta.

 

Torien siisteydessä on eroja

Ritva Hämäläisellä on noin 15 vuoden kukkamyyntikokemus myös Nilsiän torilta. Sielläkin hinta on hänen mukaansa kova, mutta ainakin torimyyjien käytössä on siellä vessat ja torialue pidetään siistinä.

– Täällä Juankoskella ei ole vielä edes pesty hiekkoja kunnolla pois. Turistit ottavat päivittäin kuvia likaisesta Juicen monumentista. Ennen kuntaliitosta tähän aikaan keväästä oli jo paljon siistimpää.

Hannele Kauppinen arvelee, että mikäli Juankosken tori todella on siivoamatta, se johtuu vain siitä, ettei sitä ole vielä ehditty tehdä.

– En ole kyllä kuullutkaan ongelmasta, mitään palautetta ei ole tästäkään tullut.

Kauppisen mukaan torimyyjien maksamaan toripaikkahintaan sisältyy sekä maa-alan vuokra että torialueen kunnossapito. Maaseutualueilla torien huolto on kilpailutettu ja huoltotöiden pitäisi olla viikoittaista. Martikainen puolestaan kertoo, että satamatorin ja kauppatorin tapauksessa torit pestään kesäaikaan kahdesti päivässä, ja siitä vastaa Kaupunkiympäristön palvelualue. Näillä toreilla suurin kustannuserä, joka toripaikkamaksuilla peitetään, tulee työntekijäkustannuksista.