Tsemppiä kesäesoille!

Parin päivän kuluttua päättyy jälleen yksi lukuvuosi peruskouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa. Siinä missä pienemmät kirmaavat kesälaitumille, moni nuori aloittaa pian ehkä ensimmäisessä kesätyöpaikassaan. Ja jos joku on jännä paikka, niin se.

Parhaimmillaan hyvin mennyt kesätyö avaa ovia tulevaisuuden työpaikkaan, kirkastaa omia urahaaveita ja antaa vähintäänkin arvokasta kokemusta.

Työelämä on hyvin erilaista kuin koulunkäynti. Osalle nuorista kaikki mukamas ”itsestäänselvät asiat” eivät aina olekaan niin yksinkertaisia. Siksi alla pari vinkkiä, joiden handlaamisesta ei taatusti ole haittaa yhdessäkään työssä.

Tervehdi. Ei vaikeaa, mutta yllättävän monella on tämä hukassa. On kohteliasta sanoa huomenta, päivää tai hei työkavereille ja etenkin asiakkaille. Hyviin tapoihin kuuluu sanoa heippa, kun on lähdössä töistä, eikä hiipiä hiljaa karkuun ovenkarmeja pitkin. Kiitos ei myöskään kulu käytössä.

Tule paikalle sovittuun aikaan. Jos työ alkaa kello 8 se ei tarkoita, että ovesta maleksitaan sisään vasta silloin.

Keskity. Kun sinulle puhutaan, on kohteliasta kuunnella eikä vain kuulla. Puhelin taskuun, katse pois lattiasta ja korvat hörölle.

Käytä sitä kuuluisaa maalaisjärkeä ja kysy. Ei tarvitse osata tai tietää kaikkea ja kysyminen osoittaa, että olet kiinnostunut. Luonnollisesti omia aivoja saa käyttää. Harva työnantaja nimittäin pistää oma-aloitteisuutta pahakseen.

Ja sitten se tärkein: asenne. Kaiken muun voit oppia, mutta asenne asuu sinussa itsessäsi. Turha kuvitella, että EVVK (ei vois vähempää kiinnostaa) ei näkyisi ulospäin.

Tsemppiä kesäesoille!

Kirjoittaja on toimittaja. inka.matilainen@media.fi