Tuovisia vuonna 1918

Näinä päivinä on 50 vuotta ukkini August Tuovisen poismenosta. Ikänsä puolesta hän olisi voinut osallistua sisällissotaan vuonna 1918, mutta katsoi parhaaksi pysytellä Tuovilanmäellä. Lähelle ukkia sota kuitenkin tuli. Serkkuja oli sotimassa. Molemmilla puolilla.
Poikkeuksellinen oli Pekka Tuovisen sotatie. Saatuaan luhistuvassa Venäjän armeijassa upseerikoulutusta hän palasi syksyllä 1917 Suomeen ja liittyi Helsingin punakaartiin.
Vieraillessaan Kuopiossa Pekka esitteli suvulle pistooliaan ja joutui setänsä, isoisoisäni Juho Tuovisen puhutteluun. Älä poika ryhdy mihinkään sotahommiin, vie aseesi ja varusteesi takaisin! Kuuliaisesti Pekka kävi Helsingissä luovuttamassa varusteensa. Paluu Kuopioon tapahtui kävellen. Päästyään perille jaloissa olivat repaleiset tallukkaat.
Juho-sedän, Kuopion Tarkk´ampujapataljoonan veteraanin, varoitukset sodan mielettömyydestä kuitenkin unohtuivat. Pekka lähti kuin lähtikin sotaan, mutta valkoisten puolelle. Kohtaloksi tuli haavoittua kuolettavasti Vesilahden kirkolla käydyssä taistelussa. Tämän sukulaismieheni kuolemasta tuli eilen tiistaina kuluneeksi päivälleen sata vuotta. Mitä lienee Juho Tuovisen mielessä liikkunut, kun hän oli saattamassa veljenpoikaansa valkoisten sankarihautaan Kuopion hautausmaalla. Surusaattueessa serkkuaan itkivät isotädeistäni Elmiina ja Ida, tuolloin vielä keskenkasvuiset tytöt.
Surua sukuun olisi voinut tulla enemmänkin, samasta sisarusparvesta. Valkoisten puolella taistelleen Pekka Tuovisen veljistä Jaakko ja Matti olivat punakaartissa. Veli oli siis veljeä vastassa, samoin sisko veljeä.
Punakaartiin kuulunut Pekan sisar Iida jäi valkoisten vangiksi Tampereella. Kaikki kolme selvisivät, niin sodasta kuin sen julmista jälkiselvittelyistäkin. Koskettava on sisarusten tarina. Kaikkiaan heitä oli seitsemän. Olivat joutuneet huutolaisiksi isä Petter Tuovisen kuoltua lavantautiin.
Vuosi 1918 on nyt paljon esillä. Sadan vuoden takainen ei ole kaukana. Se on lähellä. Suvun kautta.

Kirjoittaja on kuopiolainen radiotoimittaja, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.