Tutut kuopiolaiset kertovat: Tämän opin nuoruuden kesätöistäni

Laulaja ja opettaja Markku Uhlbäck. Kuva: Marko Happo

Viikkosavo pyysi muutamaa tuttua kuopiolaista muistelemaan omia kesätyökokemuksiaan.

 

Kuopion kaupunginteatterin näyttelijä Lina Patrikaisen ensimmäinen kesätyöpakka oli Tikkurilan Kymppikioskilla. Lina oli tuolloin 14-vuotias.

– Kioskilla ollessani ruokin lähiseudun nuorisoa kattavasti ilmaisilla lihapiirakoilla ja karkeilla vailla tunnontuskia. Sittemmin olen toki muuttunut kunnon kansalaiseksi, Lina kertoo.

Näyttelijä Lina Patrikainen. Kuva: Linan kotialbumi

16-vuotiaana Lina alkoi ohjata aerobic-tunteja. Tanssituntien vetämistä hän jatkaa näyttelijän työnsä ohella edelleen. Lina sanoo, että nuoruuden työt opettivat työn arvostusta.

– Tajusin, että itse työn tekeminen on arvo sinänsä ja siksi työn pitää olla sellainen, jota tykkään tehdä ja johon on kutsumus. Kioski ei ollut sellainen, mutta liikunta oli. Molemmista töistä opin tiedostamaan omien rahojen merkityksen sekä säästämisen ja ansaitsemisen ilon. Pidän tärkeänä, että olen taloudellisesti itsenäinen ihminen enkä riippuvainen kenestäkään.

 

Kuopiolainen luokanopettaja ja kaksinkertainen tangoprinssi Markku Uhlbäck aloitti työnteon 13-vuotiaana, jolloin hän sai kesätyöpaikan liikuntapaikkojen hoitajana. Myöhemmin hän oli kesätöissä myös ruokakaupassa,  kesähiihtokoulun apuvetäjänä ja golfkentän caddiemasterina. Markku sanoo, että hänelle kesätyöt opettivat varsinkin vastuunkantoa.

– Piti itse huolehtia, että oli oikeaan aikaan töissä ja teki pyydetyt hommat sovitusti. Myös rahankäyttöä kesätyöt opettivat. Alkuun tuli tuhlattua kaikki heti, kunnes ymmärsi, että kannattaa myös laittaa osa säästöön. Kesätyöt toimivat myös hyvänä oppina sosiaalisissa taidoissa.

Markun mielestä paras oppi kesätöistä oli kuitenkin tehdyt virheet.

– Niitä ei halunnut toistaa enää. Toisaalta vapauttavaa oli huomata, että vahinkoja sattuu kaikille, myös ammattilaisille. Opin myös sen, että kun on ystävällinen muille, sinullekin ollaan.

Original Sokos Hotel Puijonsarven hotellinjohtaja Johanna Väätäinen pääsi 14-vuotiaana tet-harjoitteluun pikaruokaravintola Carrolsiin. Sieltä irtosi myös oikea työpaikka ilta- ja viikonloppuhommina heti 15-vuotiaana.

Hotellinjohtaja Johanna Väätäinen. Kuva: Laura Ruuskanen

– Lopulta olinkin 10 vuotta samalla työnantajalla. Välissä kävin vaihto-oppilasvuoden Jenkeissä, jonka jälkeen palasin samaan paikkaan. Tein töitä opintojeni ohella.

Vuosien varrella Johanna eteni ravintolapäälliköksi ja lopulta vastasi useista yksiköistä.

– Uratarina itsessään on hauska tähän päivään saakka, mutta kesätyöpaikkoja on tuo yksi, mikä johtikin sitten jatkumona tähän hetkeen, Johanna muistelee.

Poliitikko ja apulaisylilääkäri Antti Kivelä. Kuva Marko Happo

Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajan, apulaisylilääkäri Antti Kivelän ensimmäinen kesätyöpaikka oli postinkantajan sijaisena. Hän oli tuolloin 15-vuotias.

– Postinumeroalue 53950 oli jaettu kahdelle postinkantajalle, sen toisen puoliskon kantamiseen meni aamupäivä. Työpäivä oli aamukuudesta iltapäiväkahteen, Antti muistelee.

Opiskeluaikana Antti työskenteli kahtena kesänä Raha-automaattiyhdistyksellä huoltomiehen sijaisena.

Hän ajeli ympäri Lappeenrantaa tyhjentämässä säkeittäin rahaa automaateista, ja iltapäivät hän kunnosti flippereitä.

– Kesätöistä oppi ainakin sen, että mikä tahansa eteen tuleva työ on tekemisen arvoinen, ja aina on töitä riittänyt.