Tuulista politiikkaa

Maailmanpolitiikkaa eri vivahteineen pyörittävät varsinainen tuulitukka Donald Trump ja lähes tukaton Vladimir Putin. Mukana on myös harjatukka Kim Jong-un. Enteet kohtalokkaillekin maailmantapahtumille ovat aistittavissa – sodan vaara on ilmeinen.

Herrat Trump, Kim Jong-un ja Putin levittävät valheita ja valeuutisia lähes päivittäin. Britanniassa tuulipörrötukka Boris Johnson hääri Brexitin kanssa ihan kyllästymiseen saakka. Onneksi sekoilu nyt loppui.

Ihmisten usko rehellisyyteen ja politiikan uskottavuuteen alkavat huveta. Tuntuu siltä, että mitä vaan saa sanoa ja mitään positiivista ei tapahdu.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä! Poliittinen keskustelu on Suomessakin kiihtynyt ja terävöitynyt. Lähes puolet kansanedustajista ja heidän avustajistaan ovat saaneet vihapuheviestejä.
Eduskunnan kyselytunnit suorassa lähetyksessä ovat nykyisin ikävää seurattavaa. Kyselytuntien tarkoitushan on olla mahdollisuus oppositiolle esittää kysymyksiä hallitukselle. Keskustelun aloittaa aina suurin oppositiopuolue ja jos aikaa jää kaikki puolueet saavat puheenjohtajan johdolla puheenvuoron. Keskustelu on ollut viime aikoina tuulista ja piikittelevää. Olisi tehnyt mieli sulkea televisio. Ja sen olen tehnytkin.

Perussuomalaiset ovat entistä enemmän telakoituneet yhden asian eli maahanmuuton puolueeksi. Heidän kysymyksensä pyörivät tämän asian ympärillä. Kokoomus – toiseksi suurin oppositiopuolue – ei ole tyytyväinen mihinkään, vaikka Rinteen hallituksen ohjelmassa on hyviäkin asioita, kuten lisärahoitukset varhaiskasvatukseen ja korkeakouluopetukseen. Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo yrittää pyristellä takaisin suosioon esittämällä kysymyksiä hoitajamitoituksesta – desimaalipilkun unohtaen. Ennustan Orvon lähtölaskennan puheenjohtajan paikalta alkaneen.

Keskustapuolue on hiljaa kyselytunnilla. Sen pitäisi olla oppositiossa. Juha Sipilän ja Anne Bernin ansiosta puolueen kannatus valui miltei joka suuntaan. Rökäletappio ja historiallisen alhainen kannatusprosentti eduskuntavaaleissa olisi ollut korjattavissa paremmin oppositiopuolueena.

Yltyykö tuuli myrskyksi. Sitä pelkään. Seuraukset ovat kohtalokkaat monellakin tasolla.

Kirjoittaja on dosentti.