Työpaikan irtolaiset

Sunnuntaina Savon Sanomissa kerrottiin työtilojen myllertämisestä yhteisiksi. Valloilleen näyttää päässeen älyvapaa villitys luoda monitoimitiloja, joissa kenelläkään ei ole omaa työpistettä. Ei siis koskaan voi tietää, minkä pöydän ääressä seuraavan päivän työt tehdään.

Persoonattomien työpisteiden muodostama steriili kokonaisuus tuo mieleen Pohjois-Korean. Et ole enää yksilö. Tehtäväsi on palvella suurta johtajaa, sitä kuuluisaa toimintojen tehostamista, unohtamalla kaikki pienikin henkilökohtainen. Puolison ja lasten valokuvat tai muut työpäivän kestopiristykset on luokiteltu systeemin vihollisiksi. Työpisteetön ihminen on työpaikan irtolainen. Olisiko syytä kiinnittää ongelmaan huomiota viettämällä Asunnottomien yön tapaan jatkossa myös Työpisteettömien päivää?

Positiivisen vuorovaikutuksen nimissä väliseiniä ja -sermejä puretaan työpaikoilla samalla vimmalla kuin puutaloja Kuopiossa takavuosina. Mutta ajatellaanpa esimerkiksi huolellista ennakkoajattelua vaativaa työtehtävää. Jokaisella on yksilöllinen tapa tehdä ajatustyötä. Joku kaivelee nenäänsä tai raapii päätään, toinen nostaa jalat pöydälle tai sulkee silmänsä. Miten sermittömissä avotiloissa voi silloin tuntea itsensä sosiaalisesti hyvin käyttäytyväksi työntekijäksi? Ei mitenkään.

Kun sosiaalisessa paineessa rikkoo omat ajattelurutiininsa, se huolelliseksi aiottu pohdinta jää huolimattomaksi ja työn lopputulos ei ole paras mahdollinen. Lisäksi edellä mainitun kaltaiset ajattelutoiminnot saattavat ärsyttää työtovereita ja johtaa pahimmassa tapauksessa työpaikkakiusaamiseen.

Omasta työhistoriastani muistan, kun erään kaikkitietävän konsultin antaman neuvon perusteella poistettiin työpisteiden väliset sermit. Toimenpiteellä kuulemma saavutettaisiin lisää innovatiivisuutta ja edistettäisiin tervettä kilpailua työyhteisön sisällä. Paskan marjat, luovuus loppui. Ja hyvä ettei työntekokin, kun työaikaa kului joutavanpäiväiseen lässyttelyyn kollegoiden kanssa. Sermit palautettiin nopeasti. Jokainen sai tehdä työtään rauhassa, omassa ja omannäköisessä työpisteessä. Työn tuottavuuskin palautui ja jopa parani.

Kirjoittaja on kuopiolainen radiotoimittaja, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.