Ukulelet ovat jatkuvasti lainassa

Vuodenvaihteessa hankitut, lainattavat ukulelet ja niihin liittyvä kirjallisuus ovat olleet todella suosittuja pääkirjastolla. Onneksi kuvanottohetkellä musiikkiosastolta löytyi yksi guitalele. Kuvassa Kuopion kirjaston asiakas- ja kokoelmapäällikkö Minna Koistinen.

Etelä-Suomessa kirjastosta voi lainata jopa porakoneita. Kuopion pääkirjastolla suurta suosiota ovat saavuttaneet lautapelit ja ukulelet.

Kuopion pääkirjastolta on helmikuusta saakka voinut lainata perinteisten kirjojen ja levyjen sekä liikuntavälineiden lisäksi soittimia ja lautapelejä. Pääkirjaston musiikkiosastolta löytyy parikymmentä ukuleleä ja kaksi guitaleleä sekä yksi lahjoituksena saatu bongo-rumpu. Kirjaston asiakas- ja kokoelmapäällikkö Minna Koistinen kertoo, että soittimet ovat koko ajan lainassa.
– Aina kun osastolla käy, naulakko on tyhjä tai siellä on vain pari soitinta. Lainattavia lautapelejä on noin kuutisenkymmentä. Pelejä on sekä lapsille, nuorille, aikuisille että suomen kieltä opetteleville. Pelien ja soittimien laina-aika on sama kuin kirjoilla eli 28 päivää.

Laajenee erityisesti E-kirjapuolelle

Koistinen sanoo, että Kuopiossa kirjasto on laajentunut erityisesti äänikirja-, E-kirja- ja E-äänikirjapuolella. Tämä puoli tulee kasvamaan myös jatkossa. Tulevaisuudessa voi olla mahdollista, että kirjaston kautta voisi katsoa myös elokuvia suoratoistona.
– Äänikirjojen, E-kirjojen ja E-äänikirjojen kokoelma alkaa olla aika hyvä ja kasvaa koko ajan. Pyrimme hankkimaan sinne kaikki suomenkieliset kaunokirjat heti kun ne tulevat kirjastojen hankittaviksi. E-aineiston ansiosta kirjasto on auki 24/7. Ne myös edistävät saavutettavuutta ja esteettömyyttä.

Tarkoitus edistää kulttuuria

Etelä-Suomessa kirjastoista voi lainata muun muassa porakoneita. Kuopioon porakoneita ei todennäköisesti tule. Koistinen sanoo, että vuodenvaihteessa voimaan astui uusi laki yleisistä kirjastoista, jossa määritellään kirjaston tehtävät hyvin selkeästi.
– Siellä mainitaan muun muassa lukemisen, kulttuurin, harrastamisen, hyvinvoinnin, medialukutaidon ja itsensä kehittämisen edistäminen. Katsomme näitä tehtäviä kun mietimme kokoelmahankintoja. Soittimet esimerkiksi edistävät kulttuuria, harrastamista, itsensä kehittämistä ja hyvinvointia. Porakoneita saa kyllä muualtakin.

Asikkaiden toiveita kuunnellaan

Koistinen muistuttaa, että kirjaston hankintoja ohjaavat käytettävissä olevat rahat ja resurssit. Asiakkaiden toiveita kuunnellaan herkällä korvalla.
– Mietimme tarkasti sitä, että e-aineisto ja painettu aineisto täydentäisivät mahdollisimman hyvin toisiaan. Meillä ei ole varaa hyllyruusuihin. Sen lisäksi täytyy aina myös miettiä aineiston säilytystä ja lainauskuntoon saattamista. Kaikenlaisia juttuja voidaan kyllä kokeilla erilaisten hankkeiden tai yhteistyön kautta. Kuten liikuntavälineetkin on hankittu.