”Unelmoin, että pelaisin joskus vielä KalPassa”

Tuomas ja Heidi Kiiskinen kävivät juoksuttamassa poikaansa Oliveria Vänärin urheilukentällä. Kuva: Ismo Vornanen

Tuomas Kiiskisellä ja hänen vaimollaan Heidillä on toinen koti Vaxjössä ja toinen Kuopion Rautaniemessä.

KalPan kasvatti Tuomas ”Kisu” Kiiskinen ja hänen vaimonsa Heidi ovat asuneet jo neljä vuotta Ruotsin Vaxjössä. Heidän nelivuotias poikansa Oliver on viettänyt kaikki talvet Ruotsissa. Kesäksi urheileva perhe muuttaa aina Kuopioon. Vaxjö on Kuopiota pienempi kaupunki, jonne perhe on sopeutunut erinomaisesti.

KISU, Heidi ja Oliver ovat jatkuvassa kielikylvyssä ja asiointi sujuu ruotsiksi esimerkiksi Oliverin päiväkodin opettajien kanssa. Oliverille ruotsin kielen taito on peräisin päiväkodin kavereilta. Mestaruuden voittaneessa Vaxjössä valmennuskieli on englanti. Jalkapalloa pelaavan Heidin pelikaverit ovat ruotsalaisia ja valmentajat puhuvat vain ruotsia.

POJAN hoitovastuu on Kiiskiten perheessä jaettu tasaisesti. Kun Kisu harjoittelee aamupäivät, Oliverista huolehtii Heidi. Illalla on taas Heidin jalkapalloharjoitukset, jolloin alkaa isän ja pojan välinen laatuaika. Ruotsalaiseen yhteiskuntaan sopeutuminen on paljon helpompaa kuin esimerkiksi Venäjälle aikaisemman pelikomennuksen perusteella.
– Elämämme on ulkoisesti melko samanlaista kuin se olisi Kuopiossakin. Kuopiossa on tietysti enemmän kavereita ja suvun turvaverkko käytettävissä esimerkiksi lastenhoitokysymyksissä, sanoo Tuomas.

VAKIINTUMISESTA Ruotsiin kertoo se, että Kiiskiset ostivat viime syksynä oman asunnon. Se ei kuitenkaan lopullista merkitse jäämistä naapurimaahan. Kisu haluaisi pelata vielä Kuopiossa, jolloin urheiluun voisi yhdistää opiskelua.
– Oliver on oppinut, että hänellä on kaksi kotia. Toinen on Vaxjössä ja toinen Kuopion Rautaniemessä. Palaamme Kuopioon viimeistään sitten, kun Oliver menee kouluun. Olisihan se kiva pelata joskus vielä kasvattajaseurassa, jos vain KalPa olisi valmis ottamaan, Kisu sanoo.

KIISKINEN oli jo menossa jääkiekon MM-kisoihinkin, mutta Leijoniin alkoi virrata NHL-apuja ja hän putosi lopulta viimeisenä pois ryhmästä. Sopimus Vaxjössä kestää vielä yhden kauden. Sen jälkeen tulevaisuus on avoin. Vaxjö on voittanut Kisun aikana kaksi Ruotsin mestaruutta ja kaksi kertaa runkosarjan, joten länsinaapurin eliittijoukkueesta on kysymys.

HEIDI jatkaa Ruotsissa Kuopiossa alkanutta jalkapalloharrastusta. Jo naisten jalkapallon 2. divisioonassa kaupungin neljällä naisjoukkueella on kaikilla omat harjoituskeskuksensa ja klubitilat. Jalkapallonkulttuuri on Ruotsissa korkealla ja se näkyy olosuhteissa.
– Kesät pelaan Kuopiossa ykkösdivaria KuFussa. Talvet treenaan Ruotsissa joukkueen mukana neljä kertaa viikossa.

URHEILEVASSA perheessä matkustellaan paljon ja siksi lomakaudella perhe nauttii paikallaan olosta Kuopiossa. Poikkeuksena on yksi suoralentomatka Kuopiosta Rhodokselle. Ammattiurheilijalla ei ole koskaan täydellistä lomaa.
– Joukkueharjoituksiin palatessa on ammattiurheilijan pakko olla kunnossa, muuten joutuu ylimääräiselle kuntokuurille tai menettää työpaikkansa. Kaikki aamupäivät harjoittelen Kuopion oheisharjoittelukeskuksella. Olin vain noin viikon harjoittelematta heti sarjakauden kauden jälkeen.