Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiasankari Iivo Niskanen odottaa jo ilolla Kuopion torilla järjestettäviä kultajuhlia – "Kyllä ihmiset varmasti löytävät paikalle"

Pohjoisen lumilta Olokselta ja Kilpisjärveltä kotiutunut olympiahiihtäjä Iivo Niskanen odottaa mielenkiinnolla Kuopion torilla 7. toukokuuta järjestettävää kultajuhlaa.

– Mitalit eivät ole vielä ruostuneet, joten kyllä ihmiset varmasti löytävät paikalle, Pekingin talviolympialaisissa mitalivärisuoran napannut Niskanen arvelee.

Niskanen muistelee lämmöllä edellistä kultajuhlaa, joka veti tuhansia ihmisiä kuopiolaisten ydinpaikkaan torille, Mualivan navalle vuonna 2018. Silloin juhlittiin Niskasen Etelä-Koreassa voittamaansa olympiakultaa.

– Viimeksikin oli oikein hieno ja mielenpainuva tilaisuus torilla. Mittakaava tapahtumassa oli sen verran iso, että olihan se vaikuttava päivä. Toivottavasti nytkin moni löytää paikalle juhlistamaan saavutuksiamme ja nauttimaan päivästä.

Hän kertoo iloitsevansa siitä, että kultajuhlissa on mukana muitakin savolaisia, olympialaisissa menestyneitä mitalisteja.

Hiihtäjän harjoittelukausi on käynnistymässä.

– Näillä näkymin ensi viikolla lähdetään kautta suunnittelemaan alustavasti, ja pääsääntöisesti elokuuhun saakka olen täällä Kuopion suunnalla, Iivo Niskanen taustoittaa.

Niskasen kevääseen kuuluu esimerkiksi edustustehtäviä ja hieman harrastamista.

Puijon alue on hienoa seutua ja erityisen mukavia paikkoja ovat kaikki nousut

– Kaikenlaista muuta läsnäoloa vaativaa hommaa, mitä ei ole voinut hoitaa kilpailukauden aikana, kun olen ollut paljon ulkomailla, hän valottaa.

– Jonkin verran harrastuksena ovat nuo hevoset ravipuolella, mutta ihan mahdottomasti ei aikaa pysty uhraamaan nyt siihenkään.

Puijon Hiihtoseuraa edustava, Vieremällä varttunut Iivo Niskanen liputtaa Puijon maastojen puolesta.

– Puijon alue on hienoa seutua ja erityisen mukavia paikkoja ovat kaikki nousut, hän sanoo.

– Polku, joka nousee pesäpallostadionin kulmalta tornille on yksi suosikkipaikkani. Siinä saa kivankokoisella polulla juoksennella.

Kesäaikaan harjoitteluohjelmaan kuuluu tietenkin myös rullahiihtotreenejä.

– On kiva hyödyntää Puijon stadionalueella sijaitsevaa rullarataa, turvallisia jalkakäytäviä ja Puijon tornin nousua.

Niskasen on nähty hiihtävän rullasuksilla on Kuopion Ranta-Toivalan Uuhimäen jykevissä mäissä.

– Ranta-Toivalan mäet ovat oikein kivaa seutua harjoitella. Sielläkin saa hyvät treenit aikaiseksi ja siellä varmasti taas pyöritään, ilman muuta, hän sanoo.

Meillä on porukassa aika paljon hyvätasoista hiihtäjää nousemassa aikuisten sarjoihin.

Hiihtäjäsuuruus katsoo luottavaisena Puijon Hiihtoseuran junioreiden suuntaan.

– Seuran juniorit ovat taas kasvaneet ja ovat ensi vuonna vuoden vanhempia. Meillä on porukassa aika paljon hyvätasoista hiihtäjää nousemassa aikuisten sarjoihin tai ovat siinä kynnyksellä, hän valottaa.

– Meillä on mainio hiihtoyhteisö ja seurassa positiivinen draivi ja eteenpäin menemisen meininki. Toivotaan, että moni lapsi ohjautuu seuratoiminnan pariin ja harrastamaan hiihtoa.

Niskanen korostaa seuran tasokasta valmennusta ja toimintaa, johon on mahdollista päästä mukaan matalalla kynnyksellä.

– Sitten kun seurassa mukana vielä on sellaisia henkilöitä kuten maajoukkueen voitelupäällikkönä toimiva Mika Venäläinen, niin tarjolla on aidosti tietoa ja taitoa, jota niin junioreiden kuin vanhempien kannattaa hyödyntää ja oppia siitä mahdollisimman paljon.

– Ympäristö on todella hyvä. On hienoa, että nuoret löytävät ladulle ja sitä kautta hiihto on entistäkin näkyvämpi laji. Hiihtokulttuurimme suola ovat menestyvät pohjoissavolaiset hiihtäjät ja jatkumot.

Niskasen faneilla oli mahdollista nähdä hänet torstaina Kuopiossa autoliikkeen yhteistyötilaisuudessa.