Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KuPSin fanien via dolorosa, matkasta satojen eurojen kulut – ”Asuuko Kuopiossa kateellisten kampittajien heimo, kun stadion joutuu jälleen kerran syyniin?”

Vain Helsingissä asuvat savolaiset hyötyivät siitä, että KuPSin ”kotiottelu” sveitsiläisjättiä Young Boysia vastaan pelattiin Turussa. Kuopiolaisille faneille tuhannen kilometrin matka Turkuun vaati kärsivällisyyttä ja hotelliyöstä ja pitkästä matkasta kertyi satojen eurojen kulut

KuPS olisi halunnut pelata euro-ottelunsa lähempänä Kuopiota Tampereella tai Helsingissä, mutta isojen kaupunkien stadionit olivat muussa tapahtumakäytössä. Myös KuPSin pelaajat joutuivat koville keskellä mestaruustaistelua. Pelaajat matkustivat Turkuun jo tiistaina, koska kansainvälinen mediatilaisuus oli Turussa keskiviikkona. Joukkue palasi perjantai-iltana Kuopioon. Kallis reissu söi seuran kassaa ja pelaajien voimia.

Viikkosavo kysyi savolaistaustaisilta katsojilta, mitä he tuumivat kuutena vuotena peräkkäin Euroopan kentillä esiintyvän KuPSin peliolosuhteista. Fanit sanoivat häpeävänsä Kuopion stadion tilannetta.

Fanien tuntemuksia puki sanoiksi yli 30 vuotta Helsingissä asunut erityisopettaja Juha Pitkänen. Hän kuvaa Kuopion stadionvatulointia ”äärettömän noloksi”. Pitkänen ei voi uskoa todeksi, että ikivanhat Keskuskentän puupenkit näkyvät vuodesta toiseen TV-kuvissa ympäri Eurooppaa.

– Olen todella vihainen. Asuuko Kuopiossa kateellisten heimo, joka kampittaa kaupungin kruunun jalokiveä? KuPS on kansallinen ja kansainvälinen imagontekijä Kuopiolle. Pohjanmaan pikkukaupungitkin ovat saaneet asiallisen stadionin. KuPS on Kuopion kesän harvoja kestoviihdyttäjiä. Savolaiset varmaan heräävät vasta sitten, kun itsestään selvyytenä pidetty KuPSin menestystarina alkaa murentua. Kuopion stadion on kuin jossain maalaiskaupungissa, kommentoi Pitkänen.

Pitkäsellä on muistissa päättäjien vatulointi jo silloin, kun hän asui Kuopiossa. Aikanaanhan osa valtuutetuista väitti, että Keskuskentän tekonurmi on kuluerä muutamalle liigapelaajalle. Myös Kuopio hallin rakentamisessa jahkailu nosti kuluja.

– Viime kesänä miljoonakaupunki Berliinissä ihmeteltiin, miten kuopiolainen huippujoukkue pelaa Helsingissä. Nyt Sveitsin pääkaupungissa Bernissä uutisoidaan Turun pelistä. Kuopio saa mainosta vain vitsailun kohteeksi joutuneista puupenkeistä ja huojuvasta ”mediakuutiosta”. Näinkö sitä kaupungin vetovoimaa kehitetään?

KuPSin omistaja Ari Lahti oli aiemmin valmis rakentamaan stadionin yksityisesti. Hän käytti huomattavan summan hankkeen suunnitelmiin. Lopulta kaupunki päätti rakentaa stadionin omana työnään, kun Mölymäen asuntorakentaminen nosti rakentamisoikeuden markkinahintaa.

– Kaupunki olisi voinut ottaa huomioon stadionin yleishyödyllisen arvon. Stadion olisi jo käytössä, jos Lahti olisi saanut toteuttaa sen. Ukrainan sodan varjolla on helppo jatkaa jahkailua, pohtii Pitkänen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen kertoo, että rakentaja YIT, kaupunki ja KuPS kehittävät hanketta.

Kun rakennuskustannukset ovat nousussa, stadionin rahoitussuunnitelmat käsitellään uudestaan syksyllä hallituksessa.

– Tässä mallissa edetään stop and go -periaatteella. Kehitysvaiheen jälkeen katsotaan, tehdäänkö lopullinen rakentamispäätös. Kustannukset tahtovat nousta, kun hankkeita tehdään osissa ja yhteistoimintamallilla, viittaa Eskelinen stadionin vaiheisiin.